Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Zuiderzeestraatweg

1827 - 1830

Koning Willem I begreep de betekenis van het verkeersprobleem voor de opbouw van de welvaart. Hij zet zich in voor de stelselmatige uitbreiding van het wegennet over het gehele koninkrijk. Op 9 maart 1827 geeft hij toestemming tot de aanleg van de Zuiderzeestraatweg van Amersfoort naar Zwolle. De klinkerweg is rond 1830 gereed.

De kosten voor de aanleg komen overwegend, naast een kleine rijkssubsidie, ten laste van de gemeenten waardoor de weg loopt. De gemeenten kunnen via de 14 ingestelde tollen de geïnvesteerde gelden terugverdienen.Tot de aanleg van de Zuiderzeestraatweg was voor Ermelo de belangrijkste verbinding met Harderwijk en Putten de onverharde Oude Arnhemsekarweg.

Vanuit Harderwijk heet de weg de Harderwijkerweg, richting Putten de Putterweg. Het belang van de weg is kleiner door de aanleg van de snelweg A28 in de tweede helft van de 20e eeuw. De A28 ontlast de plaatsen aan de voormalige zeer drukke Zuiderzeestraatweg.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/canons/ermelo/zuiderzeestraatweg