Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Zonnehal te Vierhouten

Werkgelegenheid van de AJC

In Vierhouten staan de monumentale gebouwen van de vroegere Arbeiders Jeugd Centrale (A.J.C.) op het Paasheuvelterrein.

Vanaf de jaren twintig kwamen hier arbeiderskinderen uit de grote stad op vakantie. Ook kwamen er groepen jongeren om zich in hun socialistische idealen te verdiepen en te recreëren met gelijkgezinden. In de crisisjaren 1937/1938 hebben werkloze jongeren in het kader van werkgelegenheidsprojecten zelf een speel- en schuilgelegenheid gebouwd, die we nu kennen als de Zonnehal.

Amsterdamse School

Het gebouw is ontworpen door de Apeldoornse architect Johannes A. van Beek, die is beïnvloed door de Amsterdamse School. Dit is duidelijk te zien aan de uitstraling van de Zonnehal. Allerlei elementen van deze stroming zijn er te vinden zoals de roedeverdeling in de deuren (smalle raampjes tussen bredere), de speelse horizontale en verticale lijnen en vlakverdelingen en de prachtig gestileerde zon boven de ingang. Een rijksmonument in Nunspeet waarvan er geen tweede te vinden is.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/zonnehal-te-vierhouten