Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Via Harderwijk naar de tropen

Franz Wilhelm Junghuhn (1809-1864)

De man op deze foto is Franz Wilhelm Junghuhn, geboren in Mansfeld (Duitsland). Junghuhn is een ontdekkingsreiziger, geïnteresseerd in de natuur en dan vooral die van Nederlands-Indië.

In 1835 vertrekt hij als gezondheidsofficier vanuit Harderwijk naar de Nederlandse kolonie. Op locatie schrijft de ontdekkingsreiziger boeken waarin hij de tropen heel nauwkeurig en compleet beschrijft. Zijn werk zorgt voor een grote vooruitgang in de kennis van de tropen en Nederlands-Indië. De kleurrijke tekeningen van het Indische landschap die Junghuhn toevoegt maken de boeken nog bekender. Franz Wilhelm groeit zo uit tot een van de belangrijkste natuuronderzoekers van de negentiende eeuw in Nederlands-Indië.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling ‘Gelderlanders over Grenzen’ van het Erfgoedfestival ‘Over grenzen van Gelderland’, 23 mei t/m 22 juli 2018. 

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/via-harderwijk-naar-de-tropen