Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Venten met een hondenkar in Hattem

De rondtrekkende handelswagen

Heel wat mensen reden vroeger met hondenkarren. Zo ook de vader van de heer Schuyn, die herinneringen ophaalt aan de tijd dat zijn vader met hun twee honden reed met de hondenkar.

Het zijn verhalen over vroeg opstaan, lastige wegen en trekhonden vol vlooien. Maar ook vertelt hij over het zingen van zijn vader en oom als zij op weg gingen vanuit Hattem naar Oldebroek, Wezep of Wapenveld en de grappen die er onderweg werden gemaakt. Zijn vader en oom verhandelden vanuit de hondenkar van alles: witte kool, panharing, nieuwe aardappelen of vet. Dat werd destijds als vervanging van vlees gebruikt door de gewone man, die zich geen vlees kon veroorloven. Honden waren een goedkoper alternatief voor een paard: een goede hond kostte 15 gulden en honden konden behoorlijk hard lopen. Al zijn honden natuurlijk geen paarden. Dat levert soms leuke anekdotes op!

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/venten-met-een-hondenkar-in-hattem