Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Toerisme in Epe

Vanaf de negentiende eeuw in gang gezet

In de negentiende eeuw kwamen er gaandeweg sterke verbeteringen in de verkeersmogelijkheden richting de gemeente Epe. Zo werd in 1829 de het Apeldoorns Kanaal gegraven en in 1843 de grindweg van Hattem naar het Loo aangelegd.

In 1863 was de spoorlijn van Amersfoort naar Zwolle klaar en het station dat nu ‘t Harde heet, noemde men toen Elburg/Epe. Al heeft het voor Epe toch niet zo veel betekend.

De eerste gids

Vooral de aanleg in 1887 van de lokaalspoorlijn Zwolle – Apeldoorn, bracht een verbindingen tot stand die voor Epe grote gevolgen had. Exportslachterijen werden gevestigd en al vrij vlot na de aanleg van de spoorlijn kwam een nieuw verschijnsel op gang: het toerisme. Dit is iets waar de Epenaren snel bij waren om een slaatje uit te slaan: de eerste gids voor vreemdelingen is reeds van 1905! De recreatie heeft daarna in Epe een grote vlucht genomen en ook nu is Epe echt een gemeente waar veel mensen hun vakantie doorbrengen.

Bron: Gemeente Epe

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/toerisme-in-epe