Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Spoorweg en station Ermelo

vanaf 1882

De aanleg van een spoorweghalte is voor ontsluiting en groei van Ermelo van groot belang geweest. De trein stopt aanvankelijk niet in Ermelo.

Voor de heer Chevallier, stichter van ziekenhuis Veldwijk, is dit een doorn in het oog. De spoorweg loopt dwars door zijn landgoed “Veldwijk“. Hij heeft wel de lasten, maar niet de lusten van de trein. Chevallier schenkt bijna al het geld voor de aanleg van een station, maar verbindt daaraan een voorwaarde. Er loopt vanaf het station een voetpad door de velden naar de oude dorpskern. De gemeente Ermelo moet nu gaan zorgen voor een goede weg. Dit wordt de Stationsstraat. Het dorp is daarna gegroeid door bebouwing tussen de oude kern en de spoorlijn.

Vanaf 1882 heeft Ermelo een spoorweghalte. De inwoners hoeven niet meer eerst naar Harderwijk. De halte heet Ermelo-Veldwijk, later station Ermelo. Veel reizigers, toeristen, defensiepersoneel en forensen maken gebruik van het station.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/canons/ermelo/spoorweg-en-station-ermelo