Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Simon Jacob Sang

Longlist: Sleutelwerken van Gelderland

Sleutelwerken van Gelderland bestaat uit een inventarisatie van zeshonderd jaar kunstproductie in Gelderland, vanaf de middeleeuwen tot nu. Uit de inventarisatie zullen vijftig sleutelwerken worden geselecteerd en beschreven die van bijzondere kwaliteit zijn en een zekere mate van Gelderse zeggingskracht bezitten. Deze zullen in een digitale omgeving aan het publiek worden gepresenteerd.

Koffieplantage Kleinslust

Op dit glas is de Surinaamse koffieplantage Kleinslust gegrafeerd. We zien velden met koffieheesters en slaafgemaakten die koffiebonen plukken. Op de kelk zijn verschillende gebouwen gegraveerd, waaronder verschillende loodsen en een eenvoudig woonhuis van de planter of de eigenaar.

Johannes Klein

Deze voorstelling van de plantage is een typische afbeelding uit die tijd, en is waarschijnlijk aan de fantasie ontsproten. Kleinslust werd tussen 1753 en 1754 aangelegd door Johannes Klein, naar wie dus ook de plantage vernoemd is.

Simon Jacob Sang

Het glas is gemaakt door de Amsterdamse glasgraveur Simon Jacob Sang. Zijn werk was bijzonder populair en hij maakte veel gelegenheidsglazen ter ere van Surinaamse plantages. Het glas is naast gesigneerd ook gedateerd met 1764. Dit was ook het jaar waarin de neef van Johannes Kleijn, Nicolaas Martinus trouwde. Johannes was aanwezig bij het huwelijk als getuige, en wordt door ook ‘voogd’ genoemd. Het glas is dan ook waarschijnlijk gemaakt ter gelegenheid van hun huwelijk, als gebruikelijk bedankje van de bruidegom voor de getuige. Nicolaas was in 1757 ook eigenaar geworden van verschillende plantage in Suriname. In 1778 verhuisde hij met zijn gezin naar Harderwijk, waar hij twee jaar later overleed. 

Bekijk het object op CollectieGelderland.

Sleutelwerken van Gelderland

Meer informatie over Sleutelwerken van Gelderland is te vinden in dit interview op de website van Erfgoed Gelderland. Op deze pagina wordt elke vrijdag een nieuw werk uit de long-list uitgelicht en toegelicht door onderzoeker Jochem van Eijsden. Bovenaan deze pagina, bij de afbeeldingen, staat het meest recente ‘sleutelwerk’ als afbeelding.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/simon-jacob-sang