Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Schipbrug bij Veessen

De Kozakken in 1813

Op 13 november 1813 trok een afdeling Kozakken van ongeveer 300 man het dorp Wijhe binnen. Zij kwamen uit de richting van Heino en hadden opdracht om te Wijhe een bivak te betrekken en een schipbrug over de IJssel te slaan. Zij richtten hun kamp in op een zandige hoge weide ten noorden van het dorp en daar bleven zij tot ongeveer kerst 1813.

De huis- en rijtuigschilder Westenberg te Veessen maakte van de schipbrug een afbeelding en vermeldde daarop dat deze 26 november in gebruik was gesteld, zodat we kunnen vaststellen dat het bouwen enkele dagen in beslag heeft genomen. Toen het ging vriezen en er sprake was van ijsgang, zal de schipbrug waarschijnlijk weer zijn opgeheven. Het doel van de schipbrug was om het beleg van Deventer, waar Fransen lang stand hielden, te vergemakkelijken. Tenminste, dat wordt door sommigen gezegd, maar de praktijk bleek te zijn dat de Kozakken veel steden links en rechts lieten liggen en er tussendoor snel doorstootten.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/schipbrug-bij-veessen