Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Polio op de Veluwe

Een epidemie in Gelderland

Polio is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. In het ergste geval leidt de ziekte tot verlamming. Sinds 1957 komen alle polio-epidemieën alleen onder bevindelijk gereformeerden op de Veluwe voor. De laatste epidemie heerste in 1978 in Elspeet, Nunspeet en Uddel.

In Nederland hoeft niemand polio te krijgen, omdat de meeste mensen als baby tegen de ziekte zijn ingeënt. Toch loopt nog een op de twintig Nederlanders ongevaccineerd rond. Twintig procent van de groep ongevaccineerden komt uit bevindelijk gereformeerde kringen.

Religieuze bezwaren

Veel mensen uit streng gereformeerde kerken hebben religieuze bezwaren tegen vaccineren. Zij geloven dat alles, dus ook ziekte, van God komt. De mens heeft dat te aanvaarden. Ziekte kan, in hun ogen, ook een gevolg van zonde zijn, een straf van God. De mens mag dat niet weigeren. Soms zijn het ook andersoortige bezwaren. Zij vinden bijvoorbeeld dat een gezond kind geen prik hoeft te hebben, of zij denken dat de vaccinatie ziekmakend is. Overigens, binnen bevindelijke kringen is wel degelijk discussie over wel of niet inenten.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/polio-op-de-veluwe