Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Papiermolens

vanaf 1700

Ten oosten van Ermelo bevinden zich rond 1700 een aantal papiermolens, aan de Leuvenumse en Hierdense beek. De molens stonden aan een zoetwaterbeek. vaak afgetapt voor een groter waterverval waardoor het molenrad met meer kracht kan draaien.

Het papier wordt van lompen gemaakt. De lompen worden per schip aangevoerd uit grote steden, vooral Amsterdam en Haarlem, dan naar Harderwijk en per kar naar de papiermolen. De lompen worden buiten de molen opgeslagen in verband met besmetting. In de molen worden de lompen gekookt en in bakken met hamers en messen gehakt en geplet. Dit materiaal gaat naar de maalbak waar de vezels tot pulp worden vermalen. Deze pulp gaat op de zeefmachine van gaas, het water zakt eruit en het overgebleven papier wordt gewalst, geperst, gesneden en gedroogd. Ook maakt men papier van mindere kwaliteit, bestemd voor verpakking en speciaal voor tabaksverpakking.

Bekende papiermolens: De Wasmolen (Leuvenum) en De Zandmolen.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/canons/ermelo/papiermolens