Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Paardgewichtje

Overblijfselen uit de Hanzetijd

Één van de belangrijkste overblijfselen uit de Hanzetijd voor Harderwijk is het paardgewichtje dat in 1999 door de Harderwijker John ten Pierick werd gevonden in de buurt van zwembad De Sypel. Dit kleine paardje is 6 x 4,4 x 2 centimeter groot en weegt 80 gram. Het is omstreeks 1300 in Noorwegen gemaakt. Haakon V (1270-1319) was destijds koning van dat land. Vandaar de letter H op het paardje.

Dergelijke paardjes werden gebruikt om de waarde van gouden of zilveren munten te bepalen. Je kunt het een standaardgewicht noemen. Toen het paardgewichtje nog heel was, woog het 87,5 gram en dat kwam overeen met een halve mark. Helaas mist het paardje een deel van zijn rechter achterbeen, waardoor het waardeloos werd. De zuiverheid van munten kon er niet meer mee worden bepaald. Het paardje werd weggegooid in een beerput (een put waarin stront werd opgevangen; er waren toen nog geen wc’s). De inhoud van zo’n put werd gebruikt om het land te bemesten. In die tijd was De Sypel landbouwgrond. Pas later is dit gebied binnen de stad komen te liggen. Vandaar dat dit paardje ongeveer zevenhonderd jaar later daar is gevonden en nu in het Stadsmuseum Harderwijk bewonderd kan worden!

Lees hier meer over Harderwijk in de tijd van de Hanze. 

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/paardgewichtje