Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Molen waait om

1808

Enkele eeuwen terug telde Hattem drie molens voor het malen van graan. Dit waren de Claarwatersemolen bij het Katerveer (in de buurt van de huidige oude IJsselbrug), de molen de Watermulder aan de Eijerdijk en de zogeheten standerdmolen op de Molenbelt aan het begin van de Noordwal.

Omgewaaid

In 1808 waaide die molen op de Molenbelt (belt duidt op een verhoging, een hoge plaats) om. Ze werd acht jaar later vervangen door molen De Fortuin, die nu nog steeds op diezelfde plaats het silhouet van Hattem siert.

Tegenwoordig

In 1969-1971 is de molen algeheel gerestaureerd. De molen is na de restauratie enige tijd verhuurd geweest aan een pottenbakker en draaide op evenementen en eenmaal per week. Tegenwoordig houden molenaars van het Gilde van vrijwillig molenaars het monumentale maalwerk in bedrijf. Het meel wordt gebruikt door het Bakkerijmuseum in Hattem.

Voornaamste bron:

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/canons/hattem/molen-waait-om