Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Molen de Vlijt in Wapenveld

Onderdeel van het Vrieze’s Erfgoed

Al sinds 1600 staat ten noorden van Wapenveld molen de Vlijt. Zijn voorganger werd in 1448 gebouwd door de fraters van de Moderne Devotie.

De naam ‘Vrieze’s Erfgoed’ is gekozen als eerbetoon aan de drie generaties Vrieze die de molen sinds 1888 in eigendom hadden. Het Vrieze’s Erfgoed is ontstaan in 2008, toen Willem Vrieze zijn molen, de molenaarswoning en een erf van drie hectare schonk aan de Stichting Molenbezit. Het bestuur slaagde er in om de boerderij van de molen volledig te renoveren. Hierbij is het erf in oorspronkelijke staat hersteld door de aanleg van hagen, de aanplant van een boomgaard en het maken van een moestuin. Op het complex is verder een amfitheater gebouwd en een bijenhotel met bijenstal geplaatst. In een vroegere schuur is een streekwinkel ondergebracht.

Vlammenregen

Windmolens, en dus ook molen de Vlijt, hebben het moeilijk als in de jaren ’60 van de vorige eeuw de meelfabrieken hun werk overnemen. De Vlijt heeft het nog zwaarder wanneer er op 25 december 1980 brand uitbreekt in de molen. Zand- en grindhandelaar Jan Joostema ziet midden in de nacht een vuurbal op het riet aan de onderkant van de Vlijt. Hij belt de brandweer, maar deze kan weinig uitrichten tegen de omhoog razende vlammen. Machteloos moeten ze toezien hoe de wieken en de vier ton wegende wiekenas omlaag storten. Na herbouw is de molen in 1984 weer gaan draaien.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/molen-de-vlijt-in-wapenveld