Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Leider van de ‘Tijgereenheid’

Hans Christoffel (1865-1962)

Op twintigjarige leeftijd vertrekt de Zwitserse Hans Christoffel vanuit Rothenbrunnen naar Harderwijk om in dienst te gaan. Op 7 maart 1886 treedt hij toe tot het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL).

In Indië wordt Christoffel leider van het korps marechaussee te voet. Dit korps krijgt de bijnaam ‘Tijgereenheid’ vanwege zijn manier van vechten: met behulp van een kompas trekken de soldaten als een tijger door de jungle waarbij ze de vijand overrompelen met verrassingsaanvallen. Christoffel staat door zijn nietsontziende manier van vechten bekend als een gewelddadige man. Hij laat bijvoorbeeld een gewonde vijand van een brancard vallen, doodschieten en daarna onthoofden. In 1910 gaat Hans Christoffel met ‘pensioen’. Na nog twintig jaar in Indië gewoond te hebben, overlijdt hij in 1962 in Antwerpen op 96-jarige leeftijd.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling ‘Gelderlanders over Grenzen’ van het Erfgoedfestival ‘Over grenzen van Gelderland’, 23 mei t/m 22 juli 2018. 

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/leider-van-de-tijgereenheid