Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Leider van de ‘Tijgereenheid’

Hans Christoffel (1865-1962)

Op twintigjarige leeftijd vertrekt de Zwitserse Hans Christoffel vanuit Rothenbrunnen naar Harderwijk om in dienst te gaan. Op 7 maart 1886 treedt hij toe tot het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL).

In Indië wordt Christoffel leider van het korps marechaussee te voet. Dit korps krijgt de bijnaam ‘Tijgereenheid’ vanwege zijn manier van vechten: met behulp van een kompas trekken de soldaten als een tijger door de jungle waarbij ze de vijand overrompelen met verrassingsaanvallen. Christoffel staat door zijn nietsontziende manier van vechten bekend als een gewelddadige man. Hij laat bijvoorbeeld een gewonde vijand van een brancard vallen, doodschieten en daarna onthoofden. In 1910 gaat Hans Christoffel met ‘pensioen’. Na nog twintig jaar in Indië gewoond te hebben, overlijdt hij in 1962 in Antwerpen op 96-jarige leeftijd.

Dit verhaal is verzameld in het kader van de tentoonstelling ‘Gelderlanders over Grenzen’ van het Erfgoedfestival ‘Over grenzen van Gelderland’, 23 mei t/m 22 juli 2018. 

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/leider-van-de-tijgereenheid