Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Landbouw

1850 - 1950

Naarmate er meer mensen kwamen werd er steeds meer voedsel gevraagd en verbouwd. Ook breidde ons dorp zich steeds verder uit. In de negentiende eeuw tot begin twintigste eeuw werden steeds meer kleine gemengde bedrijven gebouwd rondom Putten.

Vooral na het uitvinden van de kunstmest en het kippengaas waren er meer mogelijkheden om voedsel te produceren. Nadat er ook tractoren en grotere machines te koop kwamen, werden de mogelijkheden steeds groter. In de tweede helft van de twintigste eeuw stimuleerde de overheid met subsidie (o.a. minister Mansholt) de boeren steeds grotere bedrijven te ontwikkelen, om de bevolking van voedsel te kunnen voorzien. Hierdoor verdwenen de kleine bedrijfjes weer net zo snel als ze gekomen waren. Er werden grote stallen bijgebouwd en de vroegere stal werd uitgebroken en verbouwd tot woonhuis. Soms werd er een paardenbak bij aangelegd (paardrijden). Op een enkele na (zoals de museumboerderij Mariahoeve) zijn bijna al die kleine bedrijfjes weer net zo snel verdwenen als toen ze gebouwd werden.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/canons/putten/landbouw