Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Kindergraf in Hattem uit de steentijd

Unieke vondst van klokbeker met schaal in kindergraf

4000 jaar geleden overleed er een jongen. Zijn graf is in 2014 teruggevonden door archeologen. Hij is begraven in Hattem en zijn ouders gaven hem een kostbare aardewerken klokbeker en een schaal mee in zijn graf.

De beker heeft de vorm van een omgekeerd bol glas met een uitlopende rand en is mooi versierd met strepen en lijntjes. Zulke bekers zijn in veel graven uit die tijd gevonden, maar niet zo’n mooie. Wij noemen ze klokbekers. De jongen kreeg ook krabbers en mesjes van vuursteen mee in zijn graf. Vuursteen kan heel scherp zijn als het bewerkt is. Tijdens zijn leven gebruikte hij de krabbers en mesjes om te snijden, huiden schoon te schrapen of gaten te maken in hout.  

Bron: Voerman Museum te Hattem

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/kindergraf-in-hattem-uit-de-steentijd