Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Kermis in Veessen

Belangrijk voor het dorpsleven

Groot feest in Veessen! De kermis is er weer. Wekenlang wordt er in de negentiende eeuw naar de komst van kermis uitgekeken, en nog wekenlang zal er over worden nagepraat.

De komst van de kermis speelt zo’n grote rol in het dorpsleven, dat de werktijden van de boeren ervoor worden aangepast. De boeren beginnen met diepploegen met de Veesser kermis, de tweede woensdag in september. ‘s Middags wordt er geploegd, en pas op de dag na de kermis gaan de boeren daarmee verder. De middagpauze van de boerenknechts wordt gehalveerd, zodat zij eerder naar de kermis kunnen. De herinneringen van mensen die de kermis in de negentiende eeuw als kind meemaakten, zijn in 1946 opgetekend. Hendrikus Wolf (geboren in 1871) kan de beelden nog zo oproepen. ‘As de dreijmölle zoo mooi in de rondte geet, doar de karms vol tenten en kroamen steet en de meiden en knechten gaan hossen langs den weg… Zukke karmsen beleeft wule niet weer…’

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/kermis-in-veessen