Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Huis Quickborn in Epe

Een vergeten kasteel

In de buurt van de Quickbornlaan in Epe heeft vroeger kasteel Quickborn gestaan.

In 1403 is Quickborn niet meer dan een versterkte boerderij, maar in de loop der jaren wordt het door een groot aantal mensen bewoond en ook verbouwd. Het gebouw ondergaat dus een aantal metamorfosen en wordt in 1688 zelfs afgebroken. Op de oude plek verrijst nu een herenhuis.

Bergafwaarts

Het doel van de toenmalige bewoner is om er een havezate van te maken. Dat lukt echter niet. Het duurt nog bijna een eeuw voordat Quickborn eindelijk een havezate wordt. Daarna gaat het echter vrij snel bergafwaarts met Quickborn en het huis wordt in het begin van de negentiende eeuw afgebroken. Maar wie hebben er in al die jaren op Quickborn gewoond? En wie is het uiteindelijk gelukt om er een adellijke havezate van te maken?

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/quickborn-in-epe