Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Het Sint Jansdal klooster

1350-1400

De Orde van Sint Jan, sinds 1958 de Johannieter Orde genoemd, is een gemeenschap die zich bezig houdt met het helpen van zieke en andere hulpbehoevende medemensen. Deze Ridderlijke Orde vindt haar oorsprong in het tussen 1023 en 1048 in Jeruzalem gestichte hospitaal van Sint Jan.

Leden van deze van oorsprong katholieke orde (die zich na ca. 1550 opsplitst in de rooms-katholieke Maltezerorde en de protestantse orde van Sint Jan) kopen eind 14e eeuw grond in de buurtschap Horst om er een kleine kloostergemeenschap te stichten. Het poortgebouw van dit voormalige klooster is, zij het in aangepaste vorm, nog aanwezig.

De Johannieters zijn van oorsprong een beschouwende orde die zich behalve aan gebed ook aan geestelijke en verplegingszorg wijden. In deze omgeving richten de Johannieters zich vooral op de hulpverlening in Harderwijk.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/canons/ermelo/het-sint-jansdal-klooster