Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Het ambt Epe

Een centrum in de Middeleeuwen

Het ‘ambt’ Epe is de bestuurlijke voorganger van de huidige gemeente. Het ambt bestaat al sinds de Middeleeuwen en bestaat uit de kerkdorpen Epe, Vaassen en Oene. Kort na het midden van de negentiende eeuw is de buurtschap Emst ook een kerkdorp geworden.

Eigenlijk is er aan het territoir van de gemeente sinds de middeleeuwen dus niets veranderd. De kerkelijke indeling was in het verre verleden wel anders. Tot 1176 was de kerk van Epe de moederkerk voor de kapellen van Hattem, Heerde, Vorchten, Oene en Vaassen. Hieruit blijkt dat Epe in de vroege middeleeuwen een centrumfunctie vervulde. In 1176 werden Hattem en Heerde door bisschop Godefridus tot zelfstandige kerspels gemaakt, omdat de bevolking toen aan het groeien was.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/het-ambt-epe