Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Heerde: een beknopte geschiedenis

Van heideveld tot toeristische trekpleister

Al in de steentijd leven er mensen in de bossen en op de heidevelden van de gemeente Heerde, waar nu toeristen fietsen en wandelen. Het bewijs daarvan zijn de grafheuvels die op verschillende plaatsen gevonden zijn.

In 1176 wordt de kapel van Heerde zelfstandig. Sinds de Middeleeuwen zijn de inwoners van Heerde gericht op de landbouw. Schapen die op de heidegebieden grazen, zorgen voor de mest die daarvoor nodig is. Van 1407 tot 1578 zijn er monniken in Heerde actief. Zij wonen in het Fraterhuis Hulsbergen in het noorden van de gemeente. De gemeente wordt uit haar isolement gehaald met het graven van het Apeldoorns kanaal in 1829, door de aanleg van een verharde weg van Hattem naar Apeldoorn in 1843 en vooral door de aanleg van een spoorlijn van Zwolle naar Apeldoorn in 1887. Hiermee komt ook het toerisme op gang, wat tegenwoordig het belangrijkste aspect van de gemeente Heerde is.

 

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/heerde-een-beknopte-geschiedenis