Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Groevenbeek

1800-1900

Tegen de gemeente Putten aan liggen de landgoederen Oud en Nieuw Groevenbeek. De landgoederen zijn rijk aan prachtige lanen en historische wegen. In de 19e eeuw vinden veel veranderingen plaats op Groevenbeek, eerst één geheel, later verdeeld in Oud en Nieuw Groevenbeek.

Oud Groevenbeek is aanvankelijk een gebied met sprengen, een watermolen en een boerderijtje. In 1870 is het boerderijtje verplaatst. Op de plaats daarvan komt een landhuis. Daarbij komen een koetshuis, tuinmanswoning, watertoren en druivenkassen. Kenmerkend is dat het landgoed gedurende lange tijd geheel zelfvoorzienend was.

Op Nieuw Groevenbeek staan naast een boerderij en schaapskooi een aantal authentieke (veelal houten) recreatiehuizen uit het begin van de 20e eeuw. Het is de enige goed bewaarde vakantienederzetting uit de beginperiode van het Veluwse toerisme en recreatie. In de periode van de Eerste Wereldoorlog staat de exploitatie in het teken van de mobilisatie. Veel gasten vluchtten, anderen zoeken juist toevlucht.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/canons/ermelo/groevenbeek