Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Generaal Winkelmankazerne

Elspeterweg, Nunspeet

De Winkelmankazerne is gebouwd naar een standaardontwerp uit 1951 van het Centraal Bouwbureau der Genie waarbij luitenant-kolonel J.H. Hoogendoorn voor het ontwerp een belangrijke rol speelde. Vijf gelijke kazernes zijn in dezelfde periode onder meer in Steenwijkerwold (Havelte) en Ermelo gebouwd. De Winkelman was met zijn kazerneterrein van 43 hectare uitzonderlijk ruim en groot. De andere kazernes uit deze bouwstroom hadden een oppervlakte tussen de 25 en 30 hectare.

De huidige situatie

Na de sloop van de kazerne werd het terrein in 2007 overgedragen aan Staatsbosbeheer. Met uitzondering van het openhouden van enkele paden, die de voormalige hoofdstructuur van het kazerneterrein volgen, gebeurt er niets door menselijke hand. Omgevallen bomen blokkeren oude wegen en zwijnen woelen de grond om. In hoog tempo groeien de vlaktes waar ooit gebouwen, parkeerplaatsen en exercitieterreinen lagen dicht met dennenbomen, die in veel gevallen al meer dan drie meter hoog zijn.

Overblijfselen

Helemaal verdwenen is de Winkelmankazerne niet, een deel van een gebouw bestaat nog. Een ingegraven kelder/onderbouw achter het voormalige wachtgebouw is nu een vleermuisbunker. Deze onderbouw is bedekt met een aardlaag, maar de trap en de ingangsdeur met daarin twee in- en uitvlieggaten zijn vrijgehouden. Bij de overdracht van Defensie naar Staatsbosbeheer werd op de plaats waar het officiershotel stond een informatiepaneel over de geschiedenis van de kazerne onthuld. Anno 2015 is dit paneel samen met het bijhorende houten bankje verdwenen.

Bron: www.jeoudekazerne.nu

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/generaal-winkelmankazerne