Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Emsterhof

Ten noordoosten van Emst, vlak naast de oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Zwolle, ligt een fraaie boerderij die bekend staat als de Emsterhof. Het betreft een van de oudste boerderijen van de gemeente Epe.

Over de geschiedenis is vrijwel niets gepubliceerd en dat is jammer, want al is het gebouw niet middeleeuws, de geschiedenis gaat wel terug tot die tijd. Eens was het de woonplek van de Veluwse richters, de belangrijkste hertogelijke functionarissen op de toenmalige Veluwe. Zij waren namens de hertog belast met de handhaving van orde en gezag, hielpen mee in oorlogstijd en ondersteunden het innen van de grondbelasting. Daarna woonden op de boerderij belangrijke families, zoals de Van Limburgs en Daendels. Pas in de negentiende eeuw werd het een ‘gewone’ boerderij. De familie Van Westerveld had de boerderij in haar bezit tot 2000. Na de verkoop werd het gerenoveerd en nu staat het te pronken als vanouds: het heeft de tand des tijds doorstaan en zal nog lang na ons schitteren.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/emsterhof