Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Dolfinarium te Harderwijk

Onderzoek en beleving

Net als veel dierentuinen is het Dolfinarium in Harderwijk ontstaan uit een uit de hand gelopen ‘verzameling’ in dit geval van zee(zoog)dieren van de onder-nemer Frits den Herder. Hij en zijn broer Coen, eigenaar van de lokale rederij en de plaatselijke speeltuin, hielden vanaf 1955 dolfijnen en andere zeezoogdieren in een bassin. In 1965 besloten zij het park voor het publiek open te stellen. Het Dolfinarium heeft zich ontwikkeld tot een eigentijds belevingspark en onderzoekscentrum voor en met zeedieren.

Een ontmoeting met bijzondere zeezoogdieren

Het park veel verschillende zeedieren zoals dolfijnen, walrussen, Californische zeeleeuwen, stellerzeeleeuwen, bruinvissen gewone zeehonden, grijze zeehonden en diverse roggen, haaien en andere vissen. In het Dolfinarium is de ontmoeting met de zeedieren een belangrijke doelstelling van het park. Zo kan men bijvoorbeeld roggen aaien en ervaart de bezoeker tijdens de shows de behendigheid van de diverse dieren. Ook vertellen de verzorgers het een en ander over de betreffende dieren. Voor de dieren is het ook leuk om met elkaar te spelen en contact te maken met de verzorgers en de bezoekers. De dieren kunnen overigens zelf bepalen of zij willen deelnemen aan een show.

Beleving

Waar in het verleden het bezoek aan een dierentuin betekende dat de bezoeker langs de verblijven van de dieren kon lopen willen de bezoekers tegenwoordig meer beleven. In het Dolfinarium geeft men daar invulling aan door de bezoekers de mogelijkheid te geven om diverse dieren persoonlijk te ontmoeten door ze bijvoorbeeld aan te raken, te voeren of met hen te gaan zwemmen. Met een speciaal arrangement is het mogelijk de dieren van dichtbij te ontmoeten: een heel speciale ervaring. In 2015 is Dolfinarium overgenomen door Aspro Parks. Een Spaanse organisatie die al sinds 1991 bestaat en wereldleider is op het gebied van vrije tijd. De verwachting is dan ook dat het belevingsaspect een prominente rol zal blijven spelen.

Onderzoek

Minder bekend en ook minder zichtbaar is het feit dat dierentuinen in het algemeen in toenemende mate een belangrijke functie hebben bij het onderzoek naar (bedreigde) diersoorten. Juist door hun verblijf is observatie beter mogelijk. De uitkomsten kunnen vervolgens gebruikt worden voor een beter natuurbehoud. Het Dolfinarium heeft hiertoe een uitgebreid netwerk van onderzoekspartners in binnen- en buitenland.

Kwaliteitsbeleid en Natuurbehoud

Het Dolfinarium is lid van de European Association for Aquatic Mammals (EAAM). Aangesloten dierentuinen voor zeezoogdieren zijn verplicht zich aan de kwaliteitsrichtlijnen te houden met betrekking tot de (medische) verzorging, verblijf en transport. Tevens bevordert het EAAM het welzijn van de dieren door middel van onderzoek, opleiding en educatie. Zo zijn er sedert jaren normen en richtlijnen opgesteld voor het beheer van diverse zeezoogdieren waaronder de tuimelaar. Binnen EAAM wordt samengewerkt om bedreigde diersoorten te behouden. Sinds 2009 wordt met resultaat het verdwijnen van de Mediterrane Monniksrob bestreden.

In een tijd dat de natuur in rap tempo achteruit gaat en veel mensen vervreemd zijn geraakt van de hen omringende natuur is het belang van deze doelstelling alleen nog maar toegenomen. Het Dolfinarium tracht daar op een eigentijdse wijze invulling aan te geven.

 

Auteur: Olga Spekman

Bronnen:

– Website Dolfinarium  

 

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/specials/dolfinarium-te-harderwijk