Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

De Vaassense dorpskerk

Het middelpunt van het dorp

Al meer dan honderdvijftig jaar is de huidige dorpskerk het middelpunt van Vaassen. Maar ook daarvoor stond er al een kerkje op de plaats van de Vaassense dorpskerk.

In 1852 kreeg architect Looman, stadsbouwmeester van Deventer, opdracht een nieuwe kerk te ontwerpen, omdat het toenmalige kerkje te klein was voor de gemeente. Aannemer Wegerif uit Apeldoorn mocht de nieuwe kerk bouwen. De dorpskerk was het eerste kerkgebouw in Gelderland in de neogotische bouwstijl.

Anderhalve eeuw in gebruik

Op 16 mei 1853 werd de nieuwe kerk in gebruik genomen. ‘Het nieuw gestichte Bedehuis … door zijne uit- en inwendige schoonheid, maar niet minder door zijne doelmatige inrigting, een sieraad van ons dorp …‘ schrijft het maandblad ‘de Boekzaal der geleerde wereld’ in juni 1853. In 2007 zijn de kapconstructie en andere delen van de buitenkant van de kerk gerestaureerd. De Vaassense Dorpskerk staat er na meer dan anderhalve eeuw nog altijd stralend bij.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/de-vaassense-dorpskerk