Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

De razzia in Oldebroek

Herinneringen van ooggetuigen

In het najaar van 1944 besloot het Duitse bezettingsleger de IJssellinie aan te leggen, een verdedigingswerk langs de IJssel, gericht tegen mogelijke aanvallen van de geallieerden vanuit Overijssel. Bij de bouw wilden de Duitsers gebruikmaken van Nederlandse dwangarbeiders, die hiervoor door de bezetter werden opgepakt in een brute razzia op 10 oktober 1944.

De Grüne Polizei (SS-politie) hield hierbij toezicht en dat leidde tot een tragische gebeurtenis in Het Winkeldorp, waarbij een onderduiker werd gefusilleerd. Bij de razzia werden veel mensen opgepakt, maar velen konden ook wegkomen door zich te verstoppen in vele soorten schuilplaatsen: hooibergen, kelders onder een mijt van takkenbossen (riezemîte), op de balken (opslagzolder voor hooi en graan), aardappelkelders, tussen de gewassen op het land, in het bos en in de heggen. Leest u de belevenissen van direct betrokkenen, zowel opgepakte als ontsnapte, en de herinneringen van ooggetuigen van de razzia die in deze omgeving een grote indruk heeft achtergelaten door het massale karakter ervan en de moord op een onderduiker.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/de-razzia-in-oldebroek