Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

De Berghuizer papierfabriek

Meer dan anderhalve eeuw papierproductie

In 1839 begint Lubbertus van Gerrevink een papierfabriek in Berghuizen, een buurtschap bij Wapenveld aan het Apeldoorns Kanaal. Een logische plek: zo worden de papiermachines via reusachtige waterraderen aangedreven met water uit het kanaal.

De papierfabriek maakt een turbulente geschiedenis door. De fabriek kan, ondanks twee faillissementen, toch steeds weer doorgaan met de papierproductie. Nieuwe eigenaren proberen nieuwe invalshoeken te vinden. Zo gaat de fabriek vanaf 1884 vetvrij verpakkingspapier produceren. In 1886 doet de eerste stoommachine zijn intrede in de fabriek. Vanaf 1962 gaat de fabriek, onder een nieuwe eigenaar, witpapier voor grafische toepassingen produceren. De Berghuizer overleeft een tweede faillissement in 1981. De papierfabriek maakt een zelfstandige doorstart, onder andere doordat de werknemers zelf aandelen in de fabriek kunnen kopen. De Berghuizer papierfabriek maakt echter niet genoeg winst. In 2007 besluit de nieuwe eigenaar – het Finse Enso – om de fabriek te sluiten. Daarmee kwam een einde aan meer dan anderhalve eeuw papierproductie in de Berghuizen.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/de-berghuizer-papierfabriek