Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Brand in de Berghuizer papierfabriek

Een ramp op 20 september 1898

In 1898 schrijft Hendrikje Brouwer, kindermeid bij werknemers van de Berghuizer papierfabriek, een enthousiaste brief aan haar ouders. Uit de brief blijkt dat de papierfabriek van Lubbertus van Gerrevink heel wat leven in de brouwerij brengt.

De papierfabriek trekt arbeiders uit de wijde omgeving aan. Ook het productieproces is revolutionair. De fabriek produceert grote rollen papier, in plaats van losse, met de hand geschepte vellen, zoals traditioneel in de papiermolens gedaan wordt. Hendrikje schrijft haar ouders vooral om hen te vertellen over het sensationele nieuws van de brand die de fabriek in de nacht van 20 september 1898 volledig in de as legt. De brand breekt uit de in de bordpapierdrogerij. In korte tijd is er van de fabriek niets meer dan verkoolde resten over. Gelukkig zijn de machines gespaard gebleven en dekt de verzekering de schade. De fabriek wordt weer opgebouwd en Hendrikje kan haar baan houden.

Bron: https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/brand-in-de-berghuizer-papierfabriek