Schijnwerpers!

De Noord-Veluwe, een mooi stuk Nederland dat het verdient om de schijnwerpers op te zetten. Een regio waar bewoners zich actief inzetten voor het leefbaar houden van hun eigen omgeving. Zij organiseren culturele activiteiten met de kwaliteit van de lokale betrokkenheid. De culturele onderwijsprojecten zorgen voor het tot bloei laten komen van de culturele interesse van leerlingen.

Bekijk meer

Onderdak in Nunspeet bij het Streekarchivaat

‘Onderdak in Nunspeet’ is één van de vele initiatieven die zijn genomen om het bijna vergeten verhaal van een miljoen Belgen, die in de Eerste Wereldoorlog als vluchtelingen in Nederland onderdak vonden, alsnog een plek te geven in de collectieve herinnering. Het project bestaat uit een tentoonstelling en een lespakket die zijn ontwikkeld door het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe en Wereldhuis Projecten.

Belangstellenden en leerlingen van groep 7 en 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs maken in deze tentoonstelling, bestaande uit banieren met foto’s, teksten en verschillende voorwerpen, kennis met het ‘Vluchtoord Nunspeet’. Door middel van activerende opdrachten leren de leerlingen de geschiedenis van hun eigen woonplaats kennen en deze te verbinden met de wereldgeschiedenis van WOI. Daarbij onderzoeken zij de overeenkomsten en verschillen tussen de opvang en het leven van vluchtelingen nu en 100 jaar geleden. Het lespakket bestaat uit een set van 3 dvd’s maar is ook online beschikbaar: http://www.streekarchivariaat.nl/nl/vluchtoorden/vluchtoord-nunspeet/educatie

Tel. 0341-259258 e-mail els.van.nieuwenhuijzen@streekarchivariaat.nl
Tel. 0644010510 e-mail wereldhuis.projectbureau@gmail.com