Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Museum Het Pakhuis gaat op Expeditie met alle Ermeloërs

Museum het Pakhuis Ermelo

Museum Het Pakhuis staat aan de vooravond van grote veranderingen. Het museum gaat in de loop van het jaar grondig op de schop voor een herinrichting en roept daarbij de hulp in van alle erfgoedenthousiastelingen uit Ermelo en omgeving. In een groot co-creatie project wordt iedereen uitgenodigd om mee te denken en te werken aan een nieuwe vaste tentoonstelling.

Archeologie in de spotlights

De nieuwe tentoonstelling zal in het teken staan van het werk van een archeoloog in Nederland. “Bij archeologie denken de meeste mensen al snel aan het opgraven van oude resten, maar er gaat veel meer werk schuil achter het verhaal dat archeologen vertellen.” zegt Evelien Bosman, projectleider van het co-creatie project bij Museum Het Pakhuis. “Die onderbelichte kant willen we graag centraal stellen in de nieuwe tentoonstelling.” Voor het uitlichten van die andere onderdelen van archeologie wordt dus de hulp ingeroepen van de inwoners van Ermelo. Zo stelt ook de directeur van het museum Germa Greving: “Archeologie en erfgoed is van ons allemaal, daarom willen we van verschillende stemmen in de samenleving horen wat ze graag terug willen zien in het museum.”

Co-creatie en vrijwilligers

De inspiratie voor dit project kwam het afgelopen Coronajaar als een cadeautje voorbij. Jan Vosselman, vrijwilliger bij Het Pakhuis, vertelde afgelopen zomer over zijn ideeën voor de nieuwe tentoonstelling na het lezen van een boek over het dateren van archeologische objecten aan de hand van groeiringen in hout. “Voor we het wisten waren de plakken hout voor in de tentoonstelling al geregeld en waren er plannen voor een educatief spel in de maak” vertelt Greving. “Er spatte zoveel energie en enthousiasme vanaf dat we dachten, ‘dit willen we met meer mensen doen’!”.

Tijdens het co-creatie project gaan de deelnemers in groepen aan de slag om een deel van de tentoonstelling te ontwerpen en uit te werken. Medewerkers van het museum begeleiden de deelnemers en specialisten haken aan bij enkele bijeenkomsten om kennis en kunde toe te voegen. “Tijdens het proces worden alle stappen van het maken van een onderdeel van de tentoonstelling doorgelopen, van het eerste idee tot de realisatie. Helaas is het nog niet mogelijk om al mensen te ontvangen in Het Pakhuis, dus de bijeenkomsten zullen digitaal plaats moeten vinden. Maar daar hebben we allemaal veel ervaring mee opgedaan het afgelopen jaar, dus dat gaat goed komen” stelt Bosman.

Meedoen?!

Geïnteresseerden in het project worden van harte uitgenodigd om mee te doen. Op 16 maart wordt er een digitale kennismakingsbijeenkomst gehouden waarin alle details over het project worden besproken. Na de bijeenkomst kunnen deelnemers zich definitief aanmelden. Opgeven kan door te mailen naar info@hetpakhuisermelo.nl. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.

Uitgelichte foto: Museum het Pakhuis Ermelo.