Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Lesbrief maakt cultureel erfgoed in Epe toegankelijk

De Grote- of Dorpskerk in Epe heeft samen met Cultuurplein Noord Veluwe een lesbrief ontwikkeld die het cultureel erfgoed van de kerk in Epe toegankelijk maakt voor leerlingen van de bovenbouw van de Eper basisscholen. De klassen krijgen eerst een voorbereidende les op school en gaan vervolgens naar de kerk.

“De klas wordt opgedeeld in vier groepen. Eén ervaart tijdens een rondgang alles over doopvont, preekstoel, grafstenen, gerfkamer, hagioscoop enzovoort. Een tweede krijgt te zien wat er achter het front van het orgel schuil gaat. Dat zich daar naast blaasbalgen en registers 1.792 pijpen bevinden die door lucht aangedreven muziek produceren is voor de jeugd een openbaring. Een derde groep klimt 100 treden naar het carillon waar de beiaardier ze een boeiend verhaal vertelt. Als ze dan ook nog aan registers mogen trekken en klokken beslaan is het helemaal feest. De grootte van de klokken blijkt sensatie op te roepen. Een vierde groep bekijkt ruggelings de kruisribgewelven en probeert de schilderingen te schetsen.”

Lees meer over de bezoekles op Veluweland!