Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Leerlingen in Elburg restaureren keitjesstoepen

‘Ik ben nu halverwege de vijftig, over tien jaar doe ik dit niet meer.’ Gerard Vos restaureert de keitjesstoepen in Elburg, maar heeft geen opvolger. ‘Ik hoop dat we snel iemand vinden, anders weet straks niemand meer hoe deze stoepjes gelegd moeten worden.’ Vanaf deze week start een speciaal project, waarbij Vos zijn kennis doorgeeft aan leerlingen van Nuborgh Oostenlicht.

Ze vormen een van de trekpleisters van Elburg: de keitjesstoepen. Zwarte en witte kiezels, die de ambacht of de familienaam afbeelden van het pand waar de stoep voor ligt. ‘Deze stoepjes liggen hier al honderden jaren’, vertelt Willem van Dijk, stadsgids in Elburg. ‘Elburg had heel lang geen straatverlichting. De witte kiezels weerspiegelen het maanlicht, de zwarte niet. Daardoor kon iedereen ‘s nachts zijn eigen huis terugvinden, ook al was er geen verlichting.’ Het zijn de bijzondere verhalen van de keitjesstoepen. ‘Voor zover ik weet bestaat dit nergens anders’, vertelt wethouder Arjan Klein trots. ‘En wij willen als gemeente dan ook graag dat de stoepen behouden blijven.’

Maar dat blijkt niet zo eenvoudig: een keitjesstoep is na zo’n zestig jaar versleten. ‘Dan moet het wel vervangen worden’, weet Gerard Vos. ‘Ik heb dat vroeger geleerd van de oude mannen die dat toen deden. Sindsdien restaureer ik de stoepjes.’ Begin juni legde Vos samen met leerlingen een keitjesstoep op het terrein van de school, met natuurlijk het logo van die school afgebeeld. Uiteindelijk is het doel van Vos en van de gemeente om iemand te vinden die het restaureren van de keitjesstoepen voort wil zetten. Lees hier meer!