Nieuws

Schijnwerpers op de Veluwe is een initiatief van Cultuurplein Noord Veluwe, Cultuur Makelaar Elburg en Cultuurkust.

 

Nieuws

Succesvolle voorstellingen: ‘Zo gaan wij allemaal’

Theatervoorstelling in Wapenveld

Zo gaan wij allemaal is een lokale theatervoorstelling in de openlucht, met inwoners van Wapenveld en omstreken en studenten van ArtEZ, naar het waargebeurde verhaal en boek van de gebroeders Snatager, met hun onderneming in manufacturen, Joodse onderduikers in Wapenveld.

Groot succes

De live voorstellingen waren op 17 en 18 september 2021 bij Molen De Vlijt in Wapenveld. Tevens waren op 20 september 2021 schoolvoorstellingen. De voorstellingen waren allemaal uitverkocht, wat het totaal aantal bezoekers op ruim duizend bracht. De indrukwekkende voorstelling behaalde dus een groot succes!

Lees meer in de uitgebreide terugblik in De Stentor.

PODcast

Er is ook een bijzondere PODcast gemaakt van het verhaal. Deze is nog te beluisteren via YouTube: klik hier.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 22 september 2021

‘Zo gaan wij allemaal’, een lokale theatervoorstelling in de openlucht

‘Zo gaan wij allemaal’, een lokale theatervoorstelling in de openlucht

Zo gaan wij allemaal is een lokale theatervoorstelling in de openlucht, met inwoners van Wapenveld en omstreken en studenten van ArtEZ, naar het waargebeurde verhaal en boek van de gebroeders Snatager, met hun onderneming in manufacturen, Joodse onderduikers in Wapenveld.

Live voorstellingen

Er zijn live voorstellingen op 17 en 18 september 2021 bij Molen De Vlijt in Wapenveld. Tevens zijn op 20 september 2021 schoolvoorstellingen.

De voorstelling is gebaseerd op de verzameling brieven die Herman Snatager aan zijn broer Eduard schreef tussen 1941 en 1943. In de podcast kijkt Eduard Snatager terug op zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Wapenveld, waar hij ondergedoken zat. Én op de jaren na zijn emigratie naar het toenmalige Palestina. Hij vertelt dit verhaal samen met zijn zoon, Emanuel Snatager. Deze podcast is gemaakt met medewerking van Radio 794, de lokale radio van Heerde en Epe. De podcast is tot stand gekomen in samenwerking met een aantal amateurspelers uit de omgeving van Wapenveld, aangevuld met enkele studenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten uit Zwolle. Voor de regie en editing tekenen Peter van Dijk en Rico Coenen.

PODcast

Er is ook een bijzondere PODcast gemaakt van het verhaal. Deze is nu al te beluisteren via YouTube: klik hier.

4 mei op de radio

Op 4 mei wordt op de lokale radio tussen 19.00 en 21.00 uur in het programma Infomix van Harry Mulder een stukje van de podcast alvast gedraaid.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 4 mei 2021

Er klinkt weer muziek in De Heerd: Leerorkest Heerde gestart

Er klinkt weer muziek in De Heerd: Leerorkest Heerde gestart

Het is een vertrouwd gezicht. Een groep enthousiaste kinderen in de gangen van MFA de Heerd. Sinds de tweede coronagolf was het stil, maar nu klinkt er eindelijk weer muziek. Het pilotproject Leerorkest Heerde is op donderdag 8 april gestart. Cultuurplein Noord Veluwe, cultuurpartner Cultuurkust, drie Heerdense basisscholen en muziekverenigingen Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina en christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria bundelen de krachten voor een bijzonder muziekproject.

Bijzonder pilotproject muziekonderwijs

Leerlingen van basisscholen CBS Het Talent (groep 5), CBS Wereldwijs (groep 5) en GBS Het Kristal (groep 6) leren in tien weken tijd een blaasinstrument te bespelen. Tijdens de lessen gaan de leerlingen aan de slag met een breed scala aan muzikale activiteiten. Zang en bodypercussie zijn onderdeel van het programma. Daarnaast gaan de klassen in groepjes uiteen om les te krijgen in het bespelen van hoorn, trombone of trompet. Tenslotte vormen de leerlingen gezamenlijk een heus orkest. Indien de coronamaatregelen het toelaten wordt de lessenserie eind juni afgesloten met een slotconcert, waarbij de leerlingen samenspelen met leden van de plaatselijke muziekverenigingen.

Coronaproof

De eerste les was meteen een succes. ‘De leerlingen glommen van trots toen de eerste zuivere tonen uit de instrumenten kwamen’ aldus leerkracht en initiator Jitske Verhaagen (CBS Wereldwijs). ‘Het is natuurlijk best spannend om dit in coronatijd te organiseren. Toch kan het, omdat de leerlingen in de ‘bubbels’ werken waarin ze in de klas ook zitten. En de instrumenten worden na iedere les grondig schoongemaakt. We doen er samen alles aan om het veilig te laten verlopen’.

Partners

Cultuurplein Noord Veluwe vond in Cultuurkust uit Harderwijk een partner voor dit pilotproject. Cultuurkust heeft op de Noord West Veluwe al jarenlange ervaring met het opzetten en wil graag hun kennis en kunde delen. Het Leerorkest Heerde wordt mogelijk gemaakt door het Cultuur-en Erfgoedpact van de gemeente Heerde, het ondernemersfonds Heerde en de Adriana Hoogenboom Stichting en sponsor Veldhuis Advies. Het project is opgenomen in het lokale actieplan van de landelijke regeling Méér Muziek in de Klas. Hierdoor kan het project ook in de komende jaren en plek krijgen binnen het muziekonderwijs op de scholen in de gemeente Heerde.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 14 april 2021

Informatiecentrum hoogwatergeul Veessen Wapenveld sluit aan bij Reizen in de Tijd

Informatiecentrum hoogwatergeul Veessen Wapenveld sluit aan bij Reizen in de Tijd

De Nijensteen

Het informatiecentrum van de hoogwatergeul Veessen Wapenveld bij de Nijensteen te Veessen heeft zich aangesloten bij de digitale leerlijn ‘Reizen in de Tijd’ van erfgoed Gelderland. Daarmee is het nu toegankelijk(er) gemaakt voor basisscholen, groep 7 en 8. Voor deze scholen wordt het eenvoudiger de eigen leerstof te verbinden aan een bezoek van de hoogwatergeul. Op de site ‘Reizen in de tijd’ worden voorafgaand aan het bezoek voorbereidingslessen aangeboden. Belangrijk aspect is bewustwording van het thema waterveiligheid. Een uitgebreid bericht hierover is opgenomen in het Nieuwsblad Schaapskooi.

Benieuwd naar de bezoekles? Deze is te bekijken op Reizen op de Tijd.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 21 oktober 2020

Open Atelierdagen op de Noordoost-Veluwe op 3 en 4 oktober

Open Atelierdagen op de Noordoost-Veluwe op 3 en 4 oktober

Open Atelierdagen

De Open Atelierdagen vinden dit jaar plaats op 3 en 4 oktober. Er zijn 15 deelnemende kunstenaars en zij zijn te bezoeken in hun ateliers in onder meer Epe, Hattem, Heerde en Vaassen.

Ontdek verrassende kunst en ontmoet inspirerende kunstenaars in hun ateliers! Kom kijken en laat je verrassen door uiteenlopende manieren van werken en verschillende disciplines en technieken, die de kunstenaars gebruiken.

Covid-19

De Open Atelierdagen 2020 worden een editie “light”. Dit betekent dat dit jaar niet alle ateliers meedoen. Vaak omdat een strikt 1,5 meter afstandsbeleid niet in alle ateliers haalbaar is of vanwege persoonlijke overwegingen. Er wordt dit jaar geen vouwblad uitgegeven, maar alle informatie over de deelnemende ateliers vind u hier op de website. We hopen dat u toch een mooie tocht langs de deelnemende ateliers zult hebben en rekenen erop dat u zich houdt aan de door het RIVM gestelde regels! De ateliers zijn beide dagen geopend van 12.00 tot 18.00.

Zie ook de Facebookpagina van de Atelierdagen.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 26 september 2020