Nieuws

Schijnwerpers op de Veluwe is een initiatief van Cultuurplein Noord Veluwe, Cultuur Makelaar Elburg en Cultuurkust.

 

Nieuws

Boekpresentatie: ‘Geef het door! Elburg’

Boekpresentatie: ‘Geef het door! Elburg’

Op woensdag 17 juli werd het boek ‘Geef het door! Elburg’ gepresenteerd. Op 4 april was al de aftrap van het project. Leerlingen van het VMBO Nuborgh Oostenlicht, hebben interviews afgenomen bij senioren in de gemeente Elburg. Deze verhalen zijn opgenomen in het boek.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 19 juli 2019

Leerlingen in Elburg restaureren keitjesstoepen

Leerlingen in Elburg restaureren keitjesstoepen

‘Ik ben nu halverwege de vijftig, over tien jaar doe ik dit niet meer.’ Gerard Vos restaureert de keitjesstoepen in Elburg, maar heeft geen opvolger. ‘Ik hoop dat we snel iemand vinden, anders weet straks niemand meer hoe deze stoepjes gelegd moeten worden.’ Vanaf deze week start een speciaal project, waarbij Vos zijn kennis doorgeeft aan leerlingen van Nuborgh Oostenlicht.

Ze vormen een van de trekpleisters van Elburg: de keitjesstoepen. Zwarte en witte kiezels, die de ambacht of de familienaam afbeelden van het pand waar de stoep voor ligt. ‘Deze stoepjes liggen hier al honderden jaren’, vertelt Willem van Dijk, stadsgids in Elburg. ‘Elburg had heel lang geen straatverlichting. De witte kiezels weerspiegelen het maanlicht, de zwarte niet. Daardoor kon iedereen ‘s nachts zijn eigen huis terugvinden, ook al was er geen verlichting.’ Het zijn de bijzondere verhalen van de keitjesstoepen. ‘Voor zover ik weet bestaat dit nergens anders’, vertelt wethouder Arjan Klein trots. ‘En wij willen als gemeente dan ook graag dat de stoepen behouden blijven.’

Maar dat blijkt niet zo eenvoudig: een keitjesstoep is na zo’n zestig jaar versleten. ‘Dan moet het wel vervangen worden’, weet Gerard Vos. ‘Ik heb dat vroeger geleerd van de oude mannen die dat toen deden. Sindsdien restaureer ik de stoepjes.’ Begin juni legde Vos samen met leerlingen een keitjesstoep op het terrein van de school, met natuurlijk het logo van die school afgebeeld. Uiteindelijk is het doel van Vos en van de gemeente om iemand te vinden die het restaureren van de keitjesstoepen voort wil zetten. Lees hier meer!

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 11 juli 2019

Pilot ‘Geef het door!’ gestart!

Pilot ‘Geef het door!’ gestart!

Afgelopen donderdag 4 april 2019 was het officiële startmoment van de pilot ‘Geef het door!’ op het Nuborgh College Oostenlicht. Wethouder Arjan Klein (Elburg) en wethouder Roelof Koekoek (Putten) waren daarbij aanwezig. Samen met een aantal leerlingen onthulden zij het bord: Geef het door!

Leerlingen van het Nuborgh College Oostenlicht gaan ouderen uit onze gemeente interviewen. De verhalen die de leerlingen schrijven, worden door professionals geredigeerd en gepubliceerd in een boek. De ouderen hebben vooraf aan kunnen geven waarover ze willen vertellen. Dit kan hun levensverhaal zijn maar het interview kan ook gaan over hun huis, schooltijd, hobby of andere interesse.

Als voorbereiding op de interviews hebben de leerlingen uitleg en training gekregen van een professionele journalist. Door de verhalen op te halen en te bundelen blijven de verhalen bewaard en dragen ze bij aan het ‘mondelinge erfgoed’ van de gemeente. Als de pilot succesvol is, kan deze ook in de andere gemeenten worden opgepakt. Geef het door!

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 16 april 2019