Nieuws

Schijnwerpers op de Veluwe is een initiatief van Cultuurplein Noord Veluwe, Cultuur Makelaar Elburg en Cultuurkust.

 

Nieuws

Cultuurkust en Popschool Harderwijk laten Donkere Dagen doorgaan

Cultuurkust en Popschool Harderwijk laten Donkere Dagen doorgaan

Geen festival maar een apptival

Hoe laat je een lokaal festival in deze tijd toch doorgaan? Die vraag stelden Jeffrey Migchelsen (Popschool) en Tim Smit (Cultuurkust) zichzelf deze zomer. Het Donkere Dagen Festival, dat ieder jaar plaatsvindt in de binnenstad van Harderwijk met vele verrassende en intieme optredens, kon niet doorgaan. Het feest bracht normaal honderden mensen samen in woonkamers van gastvrije Harderwijkers. “Dat gaat gewoon niet dit jaar.”

Donkere Dagen Festival

Liefhebbers van cultuur en het Donkere Dagen Festival kunnen vanaf nu met een app op zoek naar verrassende optredens in het centrum van Harderwijk. “Helaas niet in de woonkamers van Vischmarktbewoners, maar wel echt de deur uit”, aldus Jeffrey.
“Het idee was er snel, maar of het ook echt kon wisten we nog niet”, vertelt Tim. Uiteindelijk vonden ze twee handige appbouwers dicht bij huis. Gerald Schaapman en Enoch Justus sr. zijn al jaren vaste bezoekers van het leukste evenement in de meest deprimerende maand van het jaar. Bij toeval waren de twee heren al ver met de ontwikkeling van een techniek die naadloos aansloot op de wensen van de cultuursector.

De app

Wanneer je de app opent zie je na de startpagina de kaart van Harderwijk, met daarop verschillende icoontjes. Wanneer je naar de desbetreffende locatie wandelt kun je daar via de app een optreden bekijken. Dat optreden is alleen op die locatie te zien en is daar ook opgenomen. “Zo voelt het toch alsof je dicht bij de artiest bent”, licht Tim toe. Daarnaast heeft de app de mogelijkheid van een tijdslot. “Het leek ons wel geinig, wanneer bezoekers met de app, net als bij het huiskamerfestival, alleen na zonsondergang de optredens konden zien”, legt Jeffrey uit. “Hopelijk kan dat binnenkort weer maar tot die tijd gebruiken we de optie anders; de optredens zijn nu te zien tot de avondklok ingaat. Dus overdag en tot 21 uur.”

In het centrum zijn in totaal negen optredens te vinden waarvan er 3 à 4 optredens gericht zijn op het hele gezin. Lejo, het handfiguurtje van Leo Petersen maakte een hele speciale scène met een knipoog naar het Visserijverleden van Harderwijk. Voor de jazzliefhebbers brengt Willem Hellebrekers een prachtig muziekstuk en er valt verder te genieten van dans, theater, klassieke muziek en nog veel meer. Alle video’s zijn zeer professioneel opgenomen door Higher View.

Voor iedereen die behoefte heeft aan een uitje buiten de deur: pak je telefoon, check je databundel en gris je oortjes mee. De app is, met dank aan Stad als Podium, gratis en te downloaden via de website van het Donkere Dagen Festival of via de Appstore en Google Play.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 4 februari 2021

Stroopwafelconcert in Harderwijk

Stroopwafelconcert in Harderwijk

De stichting Stroopwafelconcerten organiseert een rondgang langs zorgcentra en brengt daar muziek ten gehore (uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen van de overheid). Vorige week was de editie in Harderwijk. De stichting is opgericht om jonge conservatoriumstudenten kans te geven concerten te doen en om bewoners  van rustoorden een muzikale verrassing te bieden. Na de muziek volgt een stroopwafel, vandaar de naam Stroopwafelconcerten. Een verslag van het concert te Harderwijk is op YouTube te bekijken.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 25 mei 2020

#Niemandisalleen

#Niemandisalleen

Het is heel fijn voor de kinderen dat ze weer naar school mogen. Het geeft lucht aan ze en ook aan hun ouders. Tegelijkertijd is het heel ingewikkeld. Juffen, meesters en kinderen die bij elkaar in een klaslokaal mogen zijn, terwijl we allemaal niet bij oma of opa over de vloer mogen komen.

Cultuurkust heeft daarom halverwege maart al de handen ineen geslagen met kinderliedjesschrijver Jasper Smit. Speciaal voor oma’s, opa’s en hun (achter)kleinkinderen schreef hij het nummer ‘Oma, ik ben er’. Het lied is onderdeel van het project #NIEMANDISALLEEN tegen het eenzaamheidsvirus, dat mede mogelijk is gemaakt door Schijnwerpers op de Veluwe en de gemeenten Harderwijk en Ermelo.

Op de website van Cultuurkust kun je bladmuziek vinden voor vrijwel alle instrumenten. Ook staat er een karaokeversie van het nummer zodat iedereen de tools heeft om oma of opa in het zonnetje te zetten. Ben je niet muzikaal? Geen punt! Je kunt namelijk ook dansen op het liedje.

#NIEMANDISALLEEN brengt grootouders en hun kleinkinderen een beetje dichter bij elkaar. Het project wordt vanuit Cultuurpact Harderwijk en Ermelo gefinancierd.

 

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 25 mei 2020

Artiesten Donkere Dagen Festival doen Blue Monday vergeten

Artiesten Donkere Dagen Festival doen Blue Monday vergeten

Het Donkere Dagen Festival is niet meer weg te denken uit Harderwijk! Dat het huiskamerfestival rondom de Vischmarkt voorziet in een behoefte aan een gezellige avond vol muziek en optredens bleek ook nu weer. De vijfde editie, afgelopen zaterdag, was sneller uitverkocht dan ooit.

Bij iemand anders thuis op de bank mogen genieten van singer-songwriters, jazz, blues, indie-pop, theater of kleinkunst spreekt aan. En ook dit keer bood de programmering, die wordt verzorgd door Popschool Harderwijk en Cultuurkust, voor ieder wat wils.
Luisterliedjes, catchy melodieën, esoterische klanken, mooie woorden, snelle sketches of een thema dat rechtstreeks het hart raakt; het publiek werd getrakteerd op mooie, fijne, ontroerende, grappige momenten.

De Nederpop All Stars zorgden met hun herkenbare liedjes voor een feestelijke afsluiter die de kou even deed vergeten. Het Donkere Dagen Festival blijkt een prima traditie om Blue Monday en de Winterblues te trotseren!

Het Donkere Dagen Festival is een initiatief van Cultuurkust en Popschool Harderwijk. Dit festival maakt onderdeel uit van het Cultuur- en Erfgoedpact Noord Veluwe 2018-2020.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 23 januari 2020