Nieuws

Schijnwerpers op de Veluwe is een initiatief van Cultuurplein Noord Veluwe, Cultuur Makelaar Elburg en Cultuurkust.

 

Nieuws

Erfgoedlessen rondom de Tweede Wereldoorlog

Erfgoedlessen rondom de Tweede Wereldoorlog

Erfgoedlessen Tweede Wereldoorlog

In het kader van 75 jaar bevrijding ontstond de wens vanuit gemeente Oldebroek om voor groep 8 een project te ontwikkelen. Cultuurplein Noord-Veluwe legde de contacten en nu worden er voor Wezep, Oosterwolde en Oldebroek erfgoedlessen ontwikkeld, met als thema Tweede Wereldoorlog ‘om nooit te vergeten’, die een vaste plek krijgen in de leerlijn erfgoed, op het platform van Reizen in de Tijd.

Bijzondere persoonlijke oorlogsverhalen

De les voor Oldebroek startte geruime tijd terug met een bevlogen gesprek met Ep Boeve en Bartha Pleijter. Tot ons verdriet overleed Ep aan Corona. LOCO FM heeft tevens een opname gemaakt in de kerk over deze les met de vertellers: Bartha Pleijter, Jan van ’t Hof en Henk van ’t Hof en Edith de Jong van Cultuurplein Noord Veluwe. In de inleiding door Edith werd er een moment stilte gevraagd om Ep Boeve te herdenken, en de les wordt aan hem opgedragen.

Boodschap & verhaal

Bartha (82!) droeg haar verhaal voor als meisje op de boerderij in de oorlog. Henk vertelde over het koor met de graven en de gewelven die de leerlingen gaan schetsen, al liggend op hun rug. Jan nam ons mee naar boven naar de plekken waar de Joods onderduikers verstopt zaten, en waar de leerlingen stil gaan zijn, om te ervaren wat het betekende om niet alleen twee minuten, maar ook dagen, maanden, en jaren stil en verstopt te moeten leven.

Bekijk gedeeltes van de opnames ook via de Instagram van Cultuurplein Noord-Veluwe.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 5 mei 2021