Nieuws

Schijnwerpers op de Veluwe is een initiatief van Cultuurplein Noord Veluwe, Cultuur Makelaar Elburg en Cultuurkust.

 

Nieuws

Succesvolle voorstellingen: ‘Zo gaan wij allemaal’

Theatervoorstelling in Wapenveld

Zo gaan wij allemaal is een lokale theatervoorstelling in de openlucht, met inwoners van Wapenveld en omstreken en studenten van ArtEZ, naar het waargebeurde verhaal en boek van de gebroeders Snatager, met hun onderneming in manufacturen, Joodse onderduikers in Wapenveld.

Groot succes

De live voorstellingen waren op 17 en 18 september 2021 bij Molen De Vlijt in Wapenveld. Tevens waren op 20 september 2021 schoolvoorstellingen. De voorstellingen waren allemaal uitverkocht, wat het totaal aantal bezoekers op ruim duizend bracht. De indrukwekkende voorstelling behaalde dus een groot succes!

Lees meer in de uitgebreide terugblik in De Stentor.

PODcast

Er is ook een bijzondere PODcast gemaakt van het verhaal. Deze is nog te beluisteren via YouTube: klik hier.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 22 september 2021

De Open Monumentendag op de Veluwe

De Open Monumentendag op de Veluwe

Open Monumentendag 2021

In diverse gemeenten op de Noord-Veluwe is er van alles te bezichtigen en te doen tijdens de Open Monumentendagen 2021. Het landelijke thema dit jaar is ‘mijn monument, jouw monument’.

Open Monumentendag in Harderwijk

In Harderwijk zijn 43 monumenten opengesteld voor het publiek. Zo kun je wandelen in de tuin van De Essenburgh en tijdens een stadswandeling naar binnen in de Krijcokelder. Kijk voor alle deelnemende monumenten en verdere informatie op de website van de Open Monumentendag.

Open Monumentendag in Oldebroek

In Oldebroek doen, voor zover bekend eind augustus, twee monumenten mee met de Open Monumentendagen. Boerderijmuseum de Bovenstreek is zaterdag 11 september geopend tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Tussen dezelfde tijden stelt ook Stichting Yestercar de deuren open. De Stichting Yestercar beheert en restaureert een eigen collectie mobiel cultureel erfgoed, dat grotendeels bestaat uit veterane automobielen van het merk Volvo met een enkele luchtgekoelde Volkswagen. De bouwjaren zitten tussen 1947 en 1977. Binnen de collectie valt ook een ruim aantal tweewielers van divers pluimage evenals memorabilia uit dezelfde periode.

Open Monumentendag in Elburg

In Elburg worden de Open Monumentendagen traditiegetrouw samen gevierd met de Botterdagen. Het programma, op zaterdag 11 september, is in verband met de Covid-19 situatie wel onder voorbehoud. Raadpleeg de website voor de meest actuele informatie. Tevens kun je stemmen op het Monument van het Jaar.

Open Monumentendag in Hattem

Ook in Hattem is er van alles te doen tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 11 september. Zo zijn Molen de Fortuin, de Grote- of Andreaskerk, het Stadhuis en de Dijkpoort geopend voor het publiek. Daarnaast worden er o.a. stadswandelingen gehouden. Raadpleeg voor het volledige, actuele programma Visit Veluwe.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 30 augustus 2021

Geslaagde projecten Cultuur & Erfgoedpact Noord-Veluwe

Geslaagde projecten Cultuur & Erfgoedpact Noord-Veluwe

Deze korte film neemt je in vogelvlucht mee door de negen deelnemende gemeenten en zet per gemeente een van de bijna 200 projecten voor het voetlicht. Het geeft een indruk van de resultaten en impact van het huidige Cultuur & Erfgoedpact. Je kunt de film bekijken via Vimeo, klik hier.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 12 juli 2021

Cultuurplein presenteert de première van de Veluwebeat

De Veluwebeat

In de afgelopen maanden zijn zestig drumleerlingen van Cultuurplein druk geweest met de Veluwebeat. Het is een ritme en potentiële hit, geschreven door drumleraar Bouke Schaap. Er is door hem een supergaaf nummer gecomponeerd dat een echte hit kan worden. ‘Hoe gaaf is het om met je leerlingen zoiets te kunnen organiseren ‘ vertelt Bouke enthousiast. Rapper Young Teach uit Veessen en zangeres Marloes van Ommen raakten geïnspireerd door het hele concept. Samen met Bouke en een echte producer zijn ze de studio ingedoken. Als klap op de vuurpijl is er een professionele videoclip gemaakt. De drumleerlingen hebben zelf op verschillende plaatsen op de Veluwe hun drumstel geplaatst en opgenomen op video. Al deze selfie-videos zijn gemonteerd in de clip. Ouders en leerlingen zijn supertrots. ‘Het lijkt wel een nummer van Snelle en Maan’ vertelt drumleerling Valentijn.

Initiatiefnemer Bouke Schaap

Het idee voor dit mega-project is van drumdocent Bouke Schaap die ook zijn collega drummers erbij betrok. Waarom dit project? ‘Om de drumleerlingen van Cultuurplein een uitdaging te geven en een duidelijk betekenisvol doel midden in deze lockdown corona-tijd. Maar ook om ze een hart onder de riem te steken en hoop en perspectief te bieden. Ze werken mee aan een hip en professioneel geproduceerd product dat binnen hun eigen kring gewaardeerd wordt. Vet!’, vertelt Bouke enthousiast.

Leerlingen Cultuurplein

De leerlingen van Cultuurplein werden uitgenodigd om deel te nemen aan het project door middel van een selfie-clip. Deze stuurden ze op en deze wordt gemonteerd in een gave videoclip. Leerlingen namen hun Veluwebeat op, niet thuis, maar ergens op de Veluwe. Deelnemers gingen dus buiten een eigen drumopname maken en sturen deze opname op. Ze mogen op hun eigen drumstel spelen, maar ook op attributen, zoals een hek of boomstam.  De Molukse slagwerkgroep Tifa uit Vaassen heeft ook op locatie meegespeeld. Kinderen van groep 6 van basisschool Wereldwijs uit Heerde en groep 8 van de Violier uit Vaassen zongen mee ‘Totdat iedereen het hoort”.

Beluister de Veluwebeat

De video is te zien op het video kanaal van Cultuurplein. Het nummer is ook te beluisteren op Spotify bij Veluwe Beat-Tot dat iedereen het hoort. Dit project is mede mogelijk gemaakt het Cultuur & Erfgoed Pact Noord Veluwe.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 21 juni 2021

Teaser Veluwebeat: corona krijgt ons er niet onder

Teaser Veluwebeat: corona krijgt ons er niet onder

Veluwebeat

Veluwebeat is een megaproject geworden met zestig drumleerlingen en docenten live op de Noord Veluwe, rap door Young teach, zangeres Marloes van Ommen, studio Brainpink, koortjes, slagwerk uit Vaassen en veel meer in een super arrangement door initiator, componist, drumdocent Bouke Schaap!

Veluwebeat laat het hoopvolle ritme van drums over de hele Veluwe horen. De boodschap is: corona krijgt ons er niet onder. Bekijk de teaser hieronder alvast!

De release van de volledige video is op 14 juni om 17.00 uur op de YouTube van Cultuurplein Noord-Veluwe.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 10 juni 2021