Nieuws

Schijnwerpers op de Veluwe is een initiatief van Cultuurplein Noord Veluwe, Cultuur Makelaar Elburg en Cultuurkust.

 

Nieuws

Terugblik: Erfgoedmiddag Cultuurplein Noord Veluwe

Terugblik: Erfgoedmiddag Cultuurplein Noord Veluwe

Op 23 januari vond voor de tweede keer een erfgoededucatiemiddag plaats voor erfgoedpartijen uit de Noord-Veluwe. Het programma werd samengesteld door Cultuurplein Noord Veluwe en de erfgoedpartijen die bezoeklessen aanbieden in de leerlijn Reizen in de Tijd. Er worden 34 verschillende bezoeklessen aangeboden en deze zijn vorig jaar 212 keer afgenomen door de basisscholen in de regio. Hiermee werden er circa 5.500 leerlingen bereikt.

Vorig jaar werd de erfgoededucatiemiddag samen met de Hattemse erfgoedpartijen georganiseerd in Hattem. Dit jaar was Oldebroek aan de beurt met Molen de Hoop, Boerderijmuseum De Bovenstreek en het gemeentehuis. In het gemeentehuis wordt zowel de bezoekles voor groep drie ‘Mijn familie’ als de les van het archief voor groep zes ‘De kroniek van’ aangeboden. De les bij thema zeven ‘Kunstschatten’ vindt binnenkort plaats rond de kunstcollectie van de gemeente Oldebroek in het gerenoveerde gemeentehuis.

Collega en coördinator van Reizen in de Tijd, Ben Bregman, vertelde tijdens deze middag kort over de verbeteringen die op reizenindetijd.nl zijn doorgevoerd. Ben is enthousiast over wat er allemaal rond de leerlijn gebeurt op de Noord Veluwe: “wat enorm leuk is om te zien is hoe Cultuurplein Noord Veluwe als regionale spin in het web basisscholen en erfgoedaanbieders verbindt en zo een stevig fundament weet te leggen voor erfgoededucatie, waarbij Reizen in de Tijd als platform dient. Het groeit en bloeit daar!”

Foto: Erfgoed Gelderland CC-BY

Erfgoed Gelderland, CC-BY

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 4 februari 2020

Artiesten Donkere Dagen Festival doen Blue Monday vergeten

Artiesten Donkere Dagen Festival doen Blue Monday vergeten

Het Donkere Dagen Festival is niet meer weg te denken uit Harderwijk! Dat het huiskamerfestival rondom de Vischmarkt voorziet in een behoefte aan een gezellige avond vol muziek en optredens bleek ook nu weer. De vijfde editie, afgelopen zaterdag, was sneller uitverkocht dan ooit.

Bij iemand anders thuis op de bank mogen genieten van singer-songwriters, jazz, blues, indie-pop, theater of kleinkunst spreekt aan. En ook dit keer bood de programmering, die wordt verzorgd door Popschool Harderwijk en Cultuurkust, voor ieder wat wils.
Luisterliedjes, catchy melodieën, esoterische klanken, mooie woorden, snelle sketches of een thema dat rechtstreeks het hart raakt; het publiek werd getrakteerd op mooie, fijne, ontroerende, grappige momenten.

De Nederpop All Stars zorgden met hun herkenbare liedjes voor een feestelijke afsluiter die de kou even deed vergeten. Het Donkere Dagen Festival blijkt een prima traditie om Blue Monday en de Winterblues te trotseren!

Het Donkere Dagen Festival is een initiatief van Cultuurkust en Popschool Harderwijk. Dit festival maakt onderdeel uit van het Cultuur- en Erfgoedpact Noord Veluwe 2018-2020.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 23 januari 2020

Nederpop All Stars afsluiter Donkere Dagen Festival

Nederpop All Stars afsluiter Donkere Dagen Festival

Eindelijk treden ze ook in Harderwijk op! Sinds 2017 maakt Harderwijker Erik de Nood als toetsenist onderdeel uit van Nederpop All Stars maar ze waren nog niet eerder in zijn ‘home town’ te zien. Op zaterdag 18 januari sluiten ze het Donkere Dagen Festival af op de Vischmarkt (Harderwijk). Met hun repertoire aan legendarische Nederpopklassiekers en hedendaagse Nederpophits belooft het een feest der herkenning te worden. Gratis toegankelijk voor iedereen dus mis dit unieke optreden niet!

De Nederpop All Stars, die op dit moment met een theatertour met Henk Westbroek door het land reizen, bestaat uit door de wol geverfde topmuzikanten. Met mede oprichter van Het Goede Doel (en het beroemde fluitje van de HEMA) Sander van Herk op gitaar, drummer Luc de Bruin en basist Robert Kramers, allebei ex leden van de band Alderliefste, en zanger Stefan de Kogel, bekend van Jersey Boys en Soldaat van Oranje, begeeft Erik zich in goed gezelschap;

‘Ik sta nu op het podium met gasten die ik vroeger op TV zag bij Toppop. Dat is best bijzonder’ vertelt Erik in de Huiskamer van Het Oude Stadhuis van Harderwijk. ‘Ik zat met Luc, Robert en Robin van Vliet in de band Robinson toen zij mij vroegen voor Nederpop All Stars. Ik had altijd al de wens om weer ‘on the road’ te zijn dus ik zei natuurlijk ja! Mijn eerste shows waren met Henk Temming en Erik Mesie, nu touren we met Henk Westbroek en voor 2020/2021 staat een theatertournee met Loïs Lane gepland’.

‘We spelen Nederpop hits van de jaren ’80 tot nu. Van klassiekers van Toontje Lager, Het Goede Doel en Doe Maar tot nummers als ‘Parijs’ en ‘Het duurt te lang’. Waarbij we zowel de originele als eigen versies spelen. Zoals het nummer ‘Annabel’ dat oorspronkelijk van Boudewijn de Groot is en dat Hans de Booij in 1983 op single uitbracht. We hebben er een Ricky Martin versie van gemaakt dat weer up tempo is, net als het origineel van Boudewijn’.

‘Daarnaast spelen we ook eigen repertoire. We schrijven steeds meer eigen nummers. In de Bullet Sound Studio in Nederhorst den Berg hebben we opnames gehad en in januari duiken we met Holger Schwedt, die de eerste zeven albums van Blǿf heeft geproduceerd, de Shamrock Studio’s in om onze nieuwste single ‘Lichten aan’ op te nemen. Die mochten we al live op de radio spelen, o.a. bij Spijkers met Koppen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als ook onze eigen Nederpop nummers tot de klassiekers gaan horen’.

Erik treedt elke week 1 à 2 keer op met Nederpop All Stars en daarom is hij gestopt met op donderdag, vrijdag en zaterdag lesgeven bij Popschool Harderwijk, waar hij mede oprichter van is. ‘Het was altijd mijn droom om van muziek te kunnen leven en het is super dat het nu kan. Bij het zien van de zaal, de lichten, het podium heb ik het besef hoe blij ik hiermee ben. Vlak voor een optreden kijken we elkaar aan en zeggen ‘Wat een mooie baan!’. Een optreden is nooit hetzelfde. Ook al spelen we dezelfde liedjes, de zaal en het publiek zijn altijd anders en we spelen het ook zelf telkens anders. We hebben veel lol samen op het podium!’

Tijdens het Donkere Dagen Festival staat Erik voor het eerst met zijn bandleden in Harderwijk. Met Flamin’ Stars en in andere formaties heeft Erik al vaak voor eigen publiek gestaan maar dit is toch even anders. ‘Ik vind het spannend, maar ook enorm leuk om voor het eerst met deze band in Harderwijk te spelen. Misschien nog wel spannender dan op Koningsdag voor 12.000 man in Gouda, want nu staan er allemaal bekenden voor m’n neus en in Gouda kende ik niemand. Maar het gaat helemaal goed komen. Want het is een superleuke band en we gaan er gegarandeerd een mooi feestje van maken’.

Voor iedereen die getuige wil zijn van dit Nederpop feestje; de Nederpop All Stars starten zaterdag 18 januari om 22.15 uur op de Vischmarkt. Vrij entree.

De tickets voor de huiskamer routes van het Donkere Dagen Festival zijn geheel uitverkocht. Wil je volgend jaar zeker zijn van een kaartje? Like www.facebook.com/donkeredagenfestival voor de meest actuele informatie.

Wil je net als Erik zelf op het podium komen te staan? Erik geeft op maandag, dinsdag en woensdag les bij Popschool Harderwijk. Of volg les bij één van zijn collega’s.  www.popschoolharderwijk.nl

Het Donkere Dagen Festival is een initiatief van Cultuurkust en Popschool Harderwijk.

Dit festival maakt onderdeel uit van het Cultuur- en Erfgoedpact Noord Veluwe 2018-2020.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 9 januari 2020

FCP honoreert aanvraag ‘Sporen zoeken in het landschap’

FCP honoreert aanvraag ‘Sporen zoeken in het landschap’

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft een subsidie van €44.000,- toegekend voor het project ‘Sporen zoeken in het landschap’. Zeer verheugd zijn de vijftal Veluwse musea, twee coördinatiepunten cultuureducatie en Erfgoed Gelderland die de aanvraag hebben ingediend. Kinderen van de bovenbouw van het basisonderwijs kunnen binnenkort op zoek gaan naar archeologische sporen in hun eigen omgeving.

Erfgoed Gezocht
Vijf maanden geleden werd het project Erfgoed Gezocht gelanceerd, bedoeld om met behulp van burgerparticipatie archeologische sporen in het landschap digitaal te onderzoeken. 2063 speurders bekeken hoogtekaarten van de Veluwe en brachten over een gebied van 2087 km2, potentiële grafheuvels, houtskoolmeilers en Celtic fields in kaart. Samen hebben ze in korte tijd het werk gedaan waar één persoon meer dan twee jaar (zonder pauzes) mee bezig zou zijn geweest. Het is indrukwekkend hoeveel vrijwilligers door dit project gestimuleerd zijn een bijdrage te leveren aan de wetenschap.

Erfgoedbewustzijn
Museum Het Pakhuis zag educatieve kansen voor het project Erfgoed Gezocht. Musea in Nederland proberen hun bezoekers door middel van educatie ‘erfgoedbewust’ te maken. Door het verhaal dat ze vertellen over hun collectie en over de historie van het gebied, krijgen jong en oud gevoel voor de waarde van het erfgoed van hun directe leefomgeving. De hoogtekaarten die ook bij Erfgoed Gezocht gebruikt worden, dagen je uit om op onderzoek te gaan in het landschap. Wanneer je de sporen goed leert lezen, wordt het makkelijker ze te herkennen op de kaart. Bovendien wordt je als kijker bewust van wat er zich allemaal om je heen, in je directe leefomgeving, bevindt.

Veluwse Samenwerking
Samen met Museum Elburg, Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in Epe, Museum Nijkerk en Museum Nairac in Barneveld ontwikkelt Het Pakhuis een educatieprogramma dat gekoppeld is aan de woonplaats van de kinderen. Groep zeven van verschillende basisscholen in de provincie zullen bij de ontwikkeling van dit programma betrokken zijn. Cultuurplein Noord Veluwe en Cultuurkust garanderen een duurzame verankering van het programma in het aanbod voor de scholen. En door de professionele ondersteuning door Erfgoed Gelderland is ook de kwaliteit van het programma gewaarborgd.

Toekenning
De adviescommissie van het Fonds voor Cultuurparticipatie waardeert de nieuwe invalshoek voor erfgoededucatie waar bewustwording voor de historische context van de eigen leefwereld en waardering van het erfgoed centraal staan. Ook de gelijkwaardigheid van de partners wordt als positief punt genoemd. Door de krachten te bundelen wordt de samenhang tussen de museale collecties zichtbaar. Het fonds heeft de aanvraag gewaardeerd met een subsidie van €44.000,-
Sporen in het Landschap zal in de komende jaren ontwikkeld worden. Er wordt toegewerkt naar een duurzaam educatieprogramma in oktober 2022.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 19 december 2019

Kaartverkoop Donkere Dagen Festival gaat hard!

Kaartverkoop Donkere Dagen Festival gaat hard!

Wie er bij wil zijn moet snel zijn; de kaartverkoop voor het Donkere Dagen Festival is nog maar net gestart en nu al raken routes uitverkocht. De programmering voor zaterdag 18 januari 2020 is sinds deze week te vinden op de website van het Donkere Dagen Festival en na 1,5 dag was al meer dan 60% van de kaarten verkocht. Blijkbaar hebben liefhebbers van het festival goed onthouden dat kaarten altijd vanaf begin december verkrijgbaar zijn.

Het is dan ook inmiddels een traditie; vlak voor Blue Monday in huiskamers rondom de gezellige Vischmarkt je laten verwarmen door optredens van muzikanten en theatermakers. Tussendoor en na afloop kan het publiek genieten van muziek in de festivaltent De Grote Beer en van warme chocolademelk of glühwein.

Dit jaar staan optredens gepland in de genres singer-song, jazz, indie pop, blues, wereldmuziek, muziektheater, kleinkunst, theater, poëzie en film. Je kan kiezen uit 5 routes, met elk 3 optredens. Om enkele namen te noemen; o.a. Tim Kamphuis (singer-song), Steven van der Nat (blues), Jan Geitenbeek (jazz), Anne & Lisa (theater) en Benji (poëzie-muziek) treden op.

Niemand minder dan de Nederpop All Stars, waar Harderwijker Erik de Nood als toetsenist in speelt, zorgen voor een spetterend afsluitend optreden in de Grote Beer op de Vischmarkt. Deze band van door de wol geverfde topmuzikanten nemen je mee op een muzikale road trip langs legendarische Nederpopklassiekers en hedendaagse Nederpophits. Een feest der herkenning!

Tickets  à € 22,50 zijn te koop via www.donkeredagen-festival.nl

Maak je avond uit compleet en ga van tevoren lekker eten bij Restaurant Ratatouille, Restaurant Da Gabriele of Bistro Vischmarkt 49.  Zij bieden een speciaal Donker Dagen Menu aan.

Het Donkere Dagen Festival is een initiatief van Cultuurkust en Popschool Harderwijk.  Dit festival maakt onderdeel uit van het Cultuur- en Erfgoedpact Noord Veluwe 2018-2020.

Like www.facebook.com/donkeredagenfestival voor de meest actuele informatie.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 19 december 2019