Nieuws

Schijnwerpers op de Veluwe is een initiatief van Cultuurplein Noord Veluwe, Cultuur Makelaar Elburg en Cultuurkust.

 

Nieuws

Vestingval Elburg 2019

Vestingval Elburg 2019

Stichting Vestingval Elburg organiseert voor de zevende keer een tiendaags kunstevenement. Tussen Hemelvaart en Pinksteren – om precies te zijn van donderdag 30 mei tot en met zaterdag 8 juni – wordt in het bijzonder, historisch stadje Elburg op circa dertig plaatsen kunst tentoongesteld. Daarnaast is er muziek en dichtkunst te beluisteren.

Thema dit jaar is Waterwerken. Met het thema wordt een ode gebracht aan Admiraal van Kinsbergen, van wie dit jaar met allerlei activiteiten de 200e sterfdag wordt herdacht. Zo’n 300 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs hebben zich laten inspireren door de daden van de maritiem strateeg en Elburger weldoener Van Kinsbergen. Tijdens het festival zijn hun kunstwerken te zien die drijven in en op de prachtige waterpartijen van Elburg. Op de bijzondere, vaak al eeuwenoude monumentale locaties, kunt u kennismaken met de kunstenaars en hun werk, de  musici beluisteren en van diverse dichtkunst genieten.

Praktische informatie

De toegang is gratis. Dit is mede mogelijk gemaakt door de vele sponsoren, het stimuleringsbudget van het Cultuur & Erfgoedpact Noord Veluwe, de gemeente Elburg en de vele vrijwilligers.

Vestingval Elburg is dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur en op maandag van 13.00 tot 17.00 uur. Bekijk hier het programma!

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 29 mei 2019

Lesbrief maakt cultureel erfgoed in Epe toegankelijk

Lesbrief maakt cultureel erfgoed in Epe toegankelijk

De Grote- of Dorpskerk in Epe heeft samen met Cultuurplein Noord Veluwe een lesbrief ontwikkeld die het cultureel erfgoed van de kerk in Epe toegankelijk maakt voor leerlingen van de bovenbouw van de Eper basisscholen. De klassen krijgen eerst een voorbereidende les op school en gaan vervolgens naar de kerk.

“De klas wordt opgedeeld in vier groepen. Eén ervaart tijdens een rondgang alles over doopvont, preekstoel, grafstenen, gerfkamer, hagioscoop enzovoort. Een tweede krijgt te zien wat er achter het front van het orgel schuil gaat. Dat zich daar naast blaasbalgen en registers 1.792 pijpen bevinden die door lucht aangedreven muziek produceren is voor de jeugd een openbaring. Een derde groep klimt 100 treden naar het carillon waar de beiaardier ze een boeiend verhaal vertelt. Als ze dan ook nog aan registers mogen trekken en klokken beslaan is het helemaal feest. De grootte van de klokken blijkt sensatie op te roepen. Een vierde groep bekijkt ruggelings de kruisribgewelven en probeert de schilderingen te schetsen.”

Lees meer over de bezoekles op Veluweland!

 

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 21 mei 2019

Maakplaats in de bibliotheek Nunspeet

Maakplaats in de bibliotheek Nunspeet

In april heeft Wethouder Gert van den Berg samen met de kinderen van de Immanuelschool de Maakplaats officieel geopend in de Digital Hangout van de Bibliotheek in Nunspeet.

In de maakplaats kunnen kinderen komen ontwerpen, ontdekken, 3D-printen, lasersnijden, programmeren en vinyl snijden. Maar vooral maken, veel maken. Er is voor alle leeftijden wat te doen.

Vanuit het cultuurpact worden onderwijsprogramma’s ontwikkelt voor het Medialab.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 7 mei 2019

Pilot ‘Geef het door!’ gestart!

Pilot ‘Geef het door!’ gestart!

Afgelopen donderdag 4 april 2019 was het officiële startmoment van de pilot ‘Geef het door!’ op het Nuborgh College Oostenlicht. Wethouder Arjan Klein (Elburg) en wethouder Roelof Koekoek (Putten) waren daarbij aanwezig. Samen met een aantal leerlingen onthulden zij het bord: Geef het door!

Leerlingen van het Nuborgh College Oostenlicht gaan ouderen uit onze gemeente interviewen. De verhalen die de leerlingen schrijven, worden door professionals geredigeerd en gepubliceerd in een boek. De ouderen hebben vooraf aan kunnen geven waarover ze willen vertellen. Dit kan hun levensverhaal zijn maar het interview kan ook gaan over hun huis, schooltijd, hobby of andere interesse.

Als voorbereiding op de interviews hebben de leerlingen uitleg en training gekregen van een professionele journalist. Door de verhalen op te halen en te bundelen blijven de verhalen bewaard en dragen ze bij aan het ‘mondelinge erfgoed’ van de gemeente. Als de pilot succesvol is, kan deze ook in de andere gemeenten worden opgepakt. Geef het door!

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 16 april 2019