Nieuws

Schijnwerpers op de Veluwe is een initiatief van Cultuurplein Noord Veluwe, Cultuur Makelaar Elburg en Cultuurkust.

 

Nieuws

Boekpresentatie: ‘Geef het door! Elburg’

Boekpresentatie: ‘Geef het door! Elburg’

Op woensdag 17 juli werd het boek ‘Geef het door! Elburg’ gepresenteerd. Op 4 april was al de aftrap van het project. Leerlingen van het VMBO Nuborgh Oostenlicht, hebben interviews afgenomen bij senioren in de gemeente Elburg. Deze verhalen zijn opgenomen in het boek.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 19 juli 2019

Filmpje: ‘Van Zwerfafval naar vlinder’

Filmpje: ‘Van Zwerfafval naar vlinder’

Met het project ‘Van Zwerfafval naar vlinder’ wordt aandacht gevraagd voor het toenemende probleem van zwerfafval in vooral het buitengebied en gaat daarvoor terug naar ‘de Bron’ van onze beken en vraag aandacht voor de historische waarde van dit gebied, de Grafheuvels en de bossen. Het geven van voorlichting over de gevolgen van zwerfafval op de scholen moet het bewustwordingsproces aanjagen. Met speciaal aandacht voor de grafheuvels, de buiten gebieden en de beken.

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 19 juli 2019

Leerlingen in Elburg restaureren keitjesstoepen

Leerlingen in Elburg restaureren keitjesstoepen

‘Ik ben nu halverwege de vijftig, over tien jaar doe ik dit niet meer.’ Gerard Vos restaureert de keitjesstoepen in Elburg, maar heeft geen opvolger. ‘Ik hoop dat we snel iemand vinden, anders weet straks niemand meer hoe deze stoepjes gelegd moeten worden.’ Vanaf deze week start een speciaal project, waarbij Vos zijn kennis doorgeeft aan leerlingen van Nuborgh Oostenlicht.

Ze vormen een van de trekpleisters van Elburg: de keitjesstoepen. Zwarte en witte kiezels, die de ambacht of de familienaam afbeelden van het pand waar de stoep voor ligt. ‘Deze stoepjes liggen hier al honderden jaren’, vertelt Willem van Dijk, stadsgids in Elburg. ‘Elburg had heel lang geen straatverlichting. De witte kiezels weerspiegelen het maanlicht, de zwarte niet. Daardoor kon iedereen ‘s nachts zijn eigen huis terugvinden, ook al was er geen verlichting.’ Het zijn de bijzondere verhalen van de keitjesstoepen. ‘Voor zover ik weet bestaat dit nergens anders’, vertelt wethouder Arjan Klein trots. ‘En wij willen als gemeente dan ook graag dat de stoepen behouden blijven.’

Maar dat blijkt niet zo eenvoudig: een keitjesstoep is na zo’n zestig jaar versleten. ‘Dan moet het wel vervangen worden’, weet Gerard Vos. ‘Ik heb dat vroeger geleerd van de oude mannen die dat toen deden. Sindsdien restaureer ik de stoepjes.’ Begin juni legde Vos samen met leerlingen een keitjesstoep op het terrein van de school, met natuurlijk het logo van die school afgebeeld. Uiteindelijk is het doel van Vos en van de gemeente om iemand te vinden die het restaureren van de keitjesstoepen voort wil zetten. Lees hier meer!

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 11 juli 2019

Van zwerfafval naar vlinder

Van zwerfafval naar vlinder

Zwerfafval…we komen het elke dag tegen. Zwerfafval is schadelijk voor de dieren en voor de natuur. Met name plastic zwerfafval vormt een probleem, omdat plastic nauwelijks verteert en dus in het milieu aanwezig blijft. Een deel hiervan komt in zee terecht en door zeestromingen verzamelt dit afval zich in de “plastic soep”. Vissen en vogels eten de kleine plasticdeeltjes. Zo komt plastic in de voedselketen terecht.

Met in gedachte ‘jong geleerd is oud gedaan’ is het project ‘Van Afval tot Vlinder’ ontstaan. Dit project bestaat uit het door basisschoolleerlingen verzamelen van plastic (P2) doppen van frisdrank en melkpakken. Deze doppen worden vermalen tot korrels die in een mal van een vlindervorm worden omgesmolten. Tien scholen in Epe doen hier aan mee. Elke deelnemende leerling maakt op die manier een vlinder. Deze vlinders (420 stuks) worden vervolgens tot 1 groot object in de vorm een grote vlinder samengebracht en voorzien van ‘smart led licht’. Drie grote vlinders worden op deze manier op een markant punt in Epe geplaatst, zodat iedereen die de plek passeert wordt herinnerd aan het probleem van zwerfafval en de daardoor veroorzaakte milieuschade. De presentatie van het object vindt plaats op de dag van de duurzaamheid op 10 oktober 2019.

Lees meer op www.vanzwerfafvalnaarvlinder.nl/

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 11 juli 2019

Vestingval Elburg 2019

Vestingval Elburg 2019

Stichting Vestingval Elburg organiseert voor de zevende keer een tiendaags kunstevenement. Tussen Hemelvaart en Pinksteren – om precies te zijn van donderdag 30 mei tot en met zaterdag 8 juni – wordt in het bijzonder, historisch stadje Elburg op circa dertig plaatsen kunst tentoongesteld. Daarnaast is er muziek en dichtkunst te beluisteren.

Thema dit jaar is Waterwerken. Met het thema wordt een ode gebracht aan Admiraal van Kinsbergen, van wie dit jaar met allerlei activiteiten de 200e sterfdag wordt herdacht. Zo’n 300 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs hebben zich laten inspireren door de daden van de maritiem strateeg en Elburger weldoener Van Kinsbergen. Tijdens het festival zijn hun kunstwerken te zien die drijven in en op de prachtige waterpartijen van Elburg. Op de bijzondere, vaak al eeuwenoude monumentale locaties, kunt u kennismaken met de kunstenaars en hun werk, de  musici beluisteren en van diverse dichtkunst genieten.

Praktische informatie

De toegang is gratis. Dit is mede mogelijk gemaakt door de vele sponsoren, het stimuleringsbudget van het Cultuur & Erfgoedpact Noord Veluwe, de gemeente Elburg en de vele vrijwilligers.

Vestingval Elburg is dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur en op maandag van 13.00 tot 17.00 uur. Bekijk hier het programma!

Door: Erfgoed Gelderland

Datum: 29 mei 2019