Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Zilver uit Kampen bij Hagedoorns Plaatse

  • 16-09-2019 tot 21-12-2019
  • Epe

In Veluws Museum Hagedoorns Plaatse is momenteel een bijzondere collectie zilver uit Kampen te zien. Zilveren voorwerpen uit deze stad werden op de Noord-Veluwe veel gedragen bij de streekdracht. Ook “huishoudelijke artikelen” en handwerkattributen in zilver zijn tentoongesteld in de vitrines van het museum.

Bruikleen

De objecten zijn in bruikleen gegeven door de Nunspeter Rein Lotterman. Hij verzamelt al meer dan 40 jaar Veluwse streekdracht. De bij deze kleding gedragen sieraden en accessoires kwamen veelal uit Kampen. Dit was de reden dat hij zich ging toeleggen op het verzamelen van zilver dat gemaakt is in deze Hanzestad.

In Kampen woonden al in de 14e eeuw zilversmeden, die in opdracht werkten voor de geestelijkheid, de gilden en het stadsbestuur. Vanaf de 17e eeuw kon ook de rijkere plattelandsbevolking zich luxe voorwerpen in zilver veroorloven. In de expositie bij Hagedoorns Plaatse zijn objecten te zien uit de periode 1710-1960.  De kerncollectie bestaat uit voorwerpen die aan de streekdrachten van Kampen/Kampereiland en de Noord West Veluwe gelieerd zijn, zoals oorijzers, halssloten, beugeltassen, reukdoosjes, haken en schoengespen. Dames die handwerkten, konden de sier maken met een zilveren kluwenmandje, breischede, naaldenkoker of schaartje. Wie rijk en gelovig was, kocht zich zilveren hoeken voor zijn bijbel en liet er een zilveren slot op zetten. Op de expositie zijn ook huishoudelijke voorwerpen te zien als een zilveren theezeefje, suikerstrooibus en lepels met speciale afbeeldingen.
De Kamper zilvercollectie is samen met de verzameling poppen van prinses Juliana en het fotografisch werk van jachtopziener Jan Huttinga onder de titel “Wild op de Veluwe” tot  en met 21 december 2019 te zien bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse aan de Ledderweg 11 in Epe (Zuuk).

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/zilver-uit-kampen-bij-hagedoorns-plaatse