Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Wandelingen Staverden

  • 12-10-2019 tot 13-10-2019
  • Ermelo

Om monumenten te bezoeken die gewoonlijk gesloten zijn, organiseren de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen op zaterdag 12 oktober een bijzondere wandeling op landgoed Staverden.

Achter gesloten deuren

Staverden is vooral bekend om het mooie witte kasteel, maar wie wist dat er maar liefst 30 gebouwen op het landgoed staan? Ruim de helft daarvan is rijksmonument of gemeentelijk monument. Het kasteel is momenteel niet toegankelijk, maar vandaag kan men onder leiding van de boswachters enkele woningen, boerderijen en het kerkje bezoeken. De boerderijen en woningen worden nog steeds gewoon bewoond en de boswachters vragen de deelnemers dan ook gepast respect tijdens de rondleidingen. In een van de boerderijen krijgt men een consumptie. De tocht voert over onverharde paden. Deelnemers dienen kleding en schoeisel daarom aan de verwachte (weers)omstandigheden aan te passen. De wandeling is niet geschikt voor kinderen.

Start: 14.00 uur op de grote parkeerplaats van landgoed Staverden, gelegen aan de Uddelermeerweg te Staverden. Duur: ca. 2 uur. Deelname: 7,50 euro p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen 5,00 euro p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk en kan hier. Informatie: Ronald van Veen, tel. 06-13464513 of Gerard Heemskerk, tel. 0341-554493.

Paddenstoelenwandeling

De herfst is op komst. Dit betekent rottend blad en saprofyten, parasieten, symbionten, oftewel de opruimers, pestkoppen en teamspelers onder de paddenstoelen. De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren op zondag 13 oktober een paddenstoelenexcursie op landgoed Staverden. De paddenstoelendeskundigen laten de deelnemers kennismaken met de vele facetten van het paddenstoelenrijk. Zij vertellen over de rol van de paddenstoelen in het ecosysteem, over de drie verschillende groepen paddenstoelen en over veel voorkomende, zeldzame en eetbare soorten paddenstoelen. De tocht voert langs onverharde paden. Deelnemers dienen hun kleding en schoeisel daarom aan de verwachte (weers)omstandigheden aan te passen.

Start: 14.00 uur op de grote parkeerplaats van landgoed Staverden, gelegen aan de Uddelermeerweg te Staverden. Duur: ca. 2 uur. Deelname: 5,00 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 2,50 euro p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk en kan hier. Informatie: Cor Jansen, tel. 06-83548251 of Jan Bos, tel. 06-20203110.

 

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/wandelingen-staverden