Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Unieke kinderspeurtocht langs zeven Elburger musea

  • 09-08-2019 tot 16-08-2019
  • Elburg

Op vrijdagmiddag 9 en 16 augustus organiseren zeven musea in de Elburger binnenstad een unieke speurtocht voor kinderen van alle leeftijden. Elburg is gelegen aan het Veluwemeer, tussen Harderwijk en Zwolle. Meedoen aan de speurtocht is gratis.

Na een succesvolle pilot van de speurtocht een aantal jaar geleden, waarbij meer dan 60 kinderen meededen, hebben de zeven musea in de binnenstad van historische Hanzestad Elburg opnieuw de handen ineengeslagen. De speurtocht krijgt op twee vrijdagmiddagen tijdens de zomervakantie een vervolg: op 9 en 16 augustus.

Tijdens de speurtocht lopen de kinderen een leuke route door de middeleeuwse binnenstad, waarbij ze spelenderwijs alle musea aandoen: de vragen in de speurtocht leiden steeds naar een nieuw adres. Bij de musea krijgen ze elke keer een voorwerp mee dat een link heeft met het betreffende museum. ‘Ambachten’ staan in het verhaal centraal. Bij het volgende adres op de route wordt het voorwerp weer ingeleverd en krijgt men een nieuw item mee. De speurtocht is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en meedoen op de beide data kan tussen 13.00 en 17.00 uur.

Gestart kan worden bij een van de deelnemende musea: Museum Elburg, Museum Sjoel Elburg, het Nationaal Orgelmuseum, het Smederijmuseum, de Kruidentuin, Bottermuseum ‘De Hellege’ of de Visafslag. Hier krijgen kinderen de speurtocht en een plattegrond van de stad mee. Aan het eind van de tocht heeft men als het goed is alle musea bezocht en een leuke wandeling door de stad gemaakt.

Wil men onderweg ook een van de musea bezoeken dan kan dat natuurlijk, maar dan is wel de normale toegangsprijs verschuldigd.

De speurtocht is een van de nieuwe activiteiten die de musea met elkaar willen ondernemen om als Museumstad Elburg meer zichtbaar te zijn. De activiteiten vinden plaats onder de paraplu van de Stichting Museumstad Elburg, die dit voorjaar met nieuw elan is gestart, onder meer met verschillende werkgroepen die concrete plannen aan het uitwerken zijn. Zo adverteren de musea steeds vaker gezamenlijk in landelijke tijdschriften in plaats van afzonderlijk, en ook de speurtocht is zo’n gezamenlijke activiteit.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/unieke-kinderspeurtocht-langs-zeven-elburger-musea