Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Sweelinck Orgelconcours in Elburg

  • 02-10-2021 tot 02-10-2021
  • Elburg

Het was nog even spannend of het Sweelinck Orgelconcours op zaterdag 2 oktober in het Orgelmuseum van Elburg kon plaatsvinden. Maar door het loslaten van de anderhalve meter over een aantal dagen kan de organisatie het concours uitvoeren zoals de bedoeling was – een wedstrijd waarbij kandidaten en publiek zich al wandelend door het museum verplaatsen, van orgel naar orgel. Het is ook de allereerste publieksactiviteit in het museum sinds de coronamaatregelen vorig jaar werden ingevoerd.

2021: het Sweelinckjaar

2021 is een Sweelinckjaar: het is in oktober vierhonderd jaar geleden dat de bekendste organist en componist van de Noordelijke Nederlanden overleed. Een Nationaal Orgelmuseum kan zo’n gelegenheid natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Op zaterdag 2 oktober zullen vijf organisten hun muzikale kunnen laten zien in een concours: elk van hen zal een variatiewerk spelen van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), gevolgd door een vrij gekozen werk. De organisten mogen zelf uitkiezen welke orgels in de collectie ze willen gebruiken. De prestaties van de deelnemers zullen worden beoordeeld door een jury, bestaande uit de organisten Jos van der Kooy, oud-stadsorganist van de Grote – of St. Bavokerk te Haarlem, Gert Oldenbeuving, oud – organist van de Grote – of St. Helenakerk te Aalten en Henk Verhoef, organist van de Nieuwe kerk te Amsterdam.

Concours op 2 oktober 2021

Het concours begint om 14.00 uur en is voor belangstellenden toegankelijk, tegen de normale entreeprijs van het museum. Wel dient men zich voor deze activiteit op te geven via: info@nationaalorgelmuseum.nl o.v.v. ‘bijwonen orgelconcours’. Dit alles in verband met de beperkte ruimte in een aantal zalen. Diezelfde ochtend om 10.30 uur zal jurylid Jos van der Kooy een voordracht verzorgen over het onderwerp ‘De functie van stadsorganist ten tijde van Sweelinck en nu’. Aansluitend zal Jos van der Kooy een korte orgelbespeling verzorgen op het drieklaviers Leeflangorgel in het museum. Ook voor deze activiteit dient men zich tevoren aan te melden via bovengenoemd email-adres, o.v.v ‘voordracht Jos van der Kooy’. Bezoekers die een van beide activiteiten willen bijwonen, dienen er rekening mee te houden dat een coronatoegangsbewijs verplicht is. Voor een regulier museumbezoek is dit niet nodig.

Zie ook de website van het Nationaal Orgelmuseum.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/sweelinck-orgelconcours-in-elburg