Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Schenking uniek orgelmodel

  • 21-10-2020 tot 31-10-2020
  • Elburg

Het Nationaal Orgelmuseum heeft afgelopen week een bijzondere schenking in ontvangst mogen nemen. De heer Jan van der Kruk (1946) werkte sinds de coronalockdown begin dit jaar tot wel acht uur per dag aan een orgelmodel voor het museum. Vorige week was het klaar, en kwam de maker hoogstpersoonlijk het prachtige object plaatsen.

Het orgeltje dat Jan van der Kruk aan het museum schenkt is een exacte kopie van het Leeflang-Boonorgel in het museum. De heer Van der Kruk kwam zelf met het voorstel om het orgel uit de concertzaal van het museum na te maken. Verschillende malen is hij hiervoor op bezoek geweest om alle maten exact na te meten.

In de loop der tijd heeft het Orgelmuseum heel wat van dergelijke orgelmodellen verzameld – in elke zaal hangen inmiddels één of meerdere orgeltjes. Sommige heeft het museum gekregen uit een nalatenschap, andere zijn in bruikleen. Het allergrootste model hangt meteen bij binnenkomst, in de entree. Bij bezoekers zijn ze geliefd – veel mensen vinden het leuk om een bekend orgel, dat normaal vaak hoog en ver weg hangt, van heel dichtbij te kunnen zien. Het bijna te kunnen aanraken.

Al deze orgeltjes worden door hobbyisten op schaal nagemaakt. Met stukjes hout, goud- en zilverfolie en vele uren noeste arbeid worden de meest prachtige objecten vervaardigd. Hoeveel orgelmodelbouwers er in Nederland zijn, is onbekend: er is geen vereniging waarin men elkaar ontmoet.

Directeur Wilma Seijbel: ‘We zijn de heer Van der Kruk zéér erkentelijk voor wat hij voor ons heeft gemaakt. Voor mij persoonlijk geldt dat ik nu eindelijk kan zien hoe het er boven op het orgel, bij de klavieren, uitziet. Vanwege hoogtevrees ben ik nog nooit het trappetje naar het orgel opgeklommen. Ik hoor organisten altijd zeggen dat het bij de klavieren van dit orgel zo krap is, dat je nergens je muziek neer kunt leggen, en dat registranten weinig bewegingsruimte hebben. Nu zie ik eindelijk waarom!’

De heer Van der Kruk maakte in zijn werkzame leven carrière bij het duinwaterleidingbedrijf van het Westland, en is als organist verbonden aan de Hervormde gemeente Ter Heijde aan Zee, vlakbij Den Haag.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/schenking-uniek-orgelmodel