Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Romeinse schatten in Museum het Pakhuis

  • 25-08-2021 tot 28-08-2021
  • Ermelo

De Romeinen hielden wel van een beetje mysterie. Deze week ontdek je in Museum Het Pakhuis wat de Romeinse soldaten in Ermelo hebben achtergelaten. Als een geoliede machine gingen ze te werk op de Ermelose Heide. Maar het is niet alleen maar stof en modder: de soldaten hielden wel van een beetje ‘bling bling’!

Klinkende munten

Schatgravers opgelet! De Romeinen hebben in Nederland veel achtergelaten: aardewerk, dakpannen, kippen, maar ook geld. Hun geldschat ligt verborgen in Museum Het Pakhuis. Bezoekers helpen mee de munten te vinden en ze op te graven als een echte archeoloog.

Daarna begint het werk pas echt. De munten moeten worden schoongemaakt en er moet worden bepaald hoe oud ze zijn. Hoe doe je dat? Er is in het museum een bijzondere gast aanwezig die de bezoekers kan helpen om daar achter te komen.

Deze activiteit vindt plaats op woensdag 25 augustus om 14:00 en duurt ongeveer 45 minuten. Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Speuren naar sporen

Voor de echte speurneuzen is er op donderdag 26 augustus om 14:00 een archeologisch middagprogramma. Samen met een echte archeoloog gaan bezoekers op onderzoek uit. Maar, het zal je verbazen, archeologen steken niet gelijk hun schep in de grond! Leer tijdens deze middag hoe je als een archeoloog kan speuren naar sporen door vanuit de lucht naar beneden te kijken.

Deze activiteit duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor alle leeftijden.

De soldaat vertelt

Hoog bezoek! Op zaterdag 28 augustus vereert een Romeinse soldaat Museum Het Pakhuis met een bezoek. En dat is allesbehalve saai. Hij neemt bezoekers mee op reis terug in de tijd en vertelt in geuren en kleuren over zijn avonturen en belevenissen.

In de vitrines zien bezoekers de voorwerpen die de soldaten bij zich hebben gehad, maar wat nog leuker is: je krijgt ook de kans om eens een echt Romeins schild vast te houden. De soldaat beantwoordt al je vragen en als je geluk hebt, mag je misschien wel in zijn tent zitten. Deze activiteit duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor alle leeftijden.

Kijk voor meer informatie over toegangsprijzen, programma en openingstijden op de website van Museum het Pakhuis Ermelo

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/romeinse-schatten-in-museum-het-pakhuis