Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Prehistorische goodies in Museum Het Pakhuis

  • 17-02-2018 tot 01-01-0001
  • Ermelo

Vanaf zaterdag 17 februari is in Museum Het Pakhuis Graven naar Goodies te zien. Deze nieuwe tentoonstelling gaat over de grafheuvels die in het rondom Ermelo volop te vinden zijn. De grafheuvels en hun archeologische schatten, goodies, geven informatie over het leven van onze prehistorische voorouders.

De Veluwe als archeologische schatkamer

Al ver voor onze jaartelling woonden mensen graag op de Veluwe. Overal in het landschap zijn hiervan de sporen terug te zien in de vorm van grafheuvels. In heel Nederland zijn er ongeveer 4.000 grafheuvels bekend. Over de Veluwe verspreid zijn er nog 800 te zien; dat is één grafheuvel per vierkante kilometer! De hoogste concentratie ligt rondom Ermelo. Grafheuvels maken de Veluwe tot één grote archeologische schatkamer.

Het Pakhuis zoekt verhalen

Het museum zoekt persoonlijke verhalen en herinneringen met betrekking tot grafheuvels. Woon je in Wijk West aan de rand van de Groevenbeekse Heide en herinner je je de opgravingen die hier in de jaren ‘70 die plaatsvonden? Of heb je andere verhalen of herinneringen rondom de Ermelose grafheuvels? Neem contact op met Het Pakhuis via info@hetpakhuisermelo.nl en wellicht komt jouw verhaal terug in de tentoonstelling!

Icoon in het landschap

Net als de piramides in Egypte en de hunebedden in Drenthe zijn grafheuvels een icoon in het landschap. Ze vormen een bron van informatie en vertellen ons over het leven, de gebruiken en de rituelen van de prehistorische bewoners van de Veluwe. Graven naar Goodies vertelt dit verhaal en maakt de schatten uit de grafheuvels zichtbaar.

Graven naar Goodies

Aansluitend op de tentoonstelling organiseert het museum verschillende activiteiten voor zowel jongere- als oudere bezoekers. Kijk op hetpakhuisermelo.nl en op de Facebook-pagina voor het actuele aanbod.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/prehistorische-goodies-in-museum-het-pakhuis