Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Poortvliet en nuttige handwerken bij Museum Hagedoorns Plaatse

  • 24-03-2018 tot 23-12-2018
  • Epe

Vanaf 24 maart zijn er in Veluws Museum Hagedoorns Plaatse twee nieuwe tentoonstellingen te zien.

Wild op de Veluwe

Van “tekenende verteller” Rien Poortvliet was al eerder een expositie bij Hagedoorns Plaatse, maar deze keer is Wild op de Veluwe het onderwerp. Zijn mooiste schetsen, aquarellen en schilderijen die verband houden met het wildleven in de bossen en op het open land zijn hier nu bij elkaar gebracht. Herten, zwijnen, vossen, hazen, fazanten en nog veel meer, weet Rien Poortvliet met veel oog voor detail in hun natuurlijke habitat weer te geven. De tentoonstelling is aangevuld met voorwerpen die honderd jaar geleden gebruikt werden om het wild te vangen of te weren. Deze spullen komen uit het museumdepot van Hagedoorns Plaatse. 

Het nut van nuttige handwerken

Tegelijkertijd is er de tentoonstelling Het nut van nuttige handwerken met voorbeelden van aandoenlijke probeersels naast prachtige staaltjes borduur-, haak-, brei- en naaikunst. De overheid vond handwerken voor meisjes zo belangrijk dat het in 1878 als verplicht vak werd opgenomen in de Lager Onderwijswet. Dat de lessen niet voor alle meisjes een waar genoegen waren is op te maken uit de beduimelde proeflapjes en bitterstemmende herinneringen, die niet ontbreken op de tentoonstelling. Ze zijn te vinden naast de prachtige merklappen en eindeloos verstelde “kriebelborstrokken” die bij elkaar het verhaal vertellen van een tijd waarin de wegwerpmaatschappij nog een onbekend begrip was.

Meer informatie

Wild op de Veluwe en Het nut van nuttige handwerken zijn te zien tot 22 december 2018.

Het museum: Ledderweg 11, Epe. Tel. 0578-627162
Zie ook de website www.hagedoornsplaatse.nl

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/poortvliet-en-nuttige-handwerken-bij-museum-hagedoorns-plaatse