Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Onderduiken op de boerderij – 75 jaar bevrijding

  • 09-02-2021 tot 19-12-2021
  • Epe

In de Tweede Wereldoorlog (WOII) zochten veel mensen uit Nederland een veiliger heenkomen op de Veluwe. Ook boerderijen op de Noord-Veluwe herbergden velen.

Spanning en onzekerheid

Ons museum wil met de expositie “Onderduiken op de boerderij – 75 jaar bevrijding” een beeld geven van het leven tijdens de Duitse bezetting op het platteland in deze regio.  Het geeft een indringend en aangrijpend beeld van de spanning en onzekerheid in het dagelijks leven van alle Nederlanders en in deze tentoonstelling met name van de inwoners van Epe, Vaassen, Oene en Emst.

Schuilplaatsen

Verzetsmensen, Joden, evacués, geallieerde militairen, velen zochten hun toevlucht in boerderijen op de Noord-Veluwe. Een aantal van deze schuilplaatsen zijn nagemaakt op het terrein en in de boerderij van Hagedoorns Plaatse, zoals een zogenaamde “riesemiete” waar bezoekers zelf in kunnen kruipen. Hoe het moet zijn geweest om in angst een lange tijd in een kleine, benauwde ruimte door te brengen in kou, vorst of grote hitte is gelukkig niet voor te stellen. Maar een visuele indruk van de ontberingen is zo wel mogelijk. Ook van de creativiteit op oplossingen te verzinnen en realiseren.

De tentoonstelling kijkt terug op een donkere periode uit de geschiedenis en wil laten zien waarom vrijheid iets is om te vieren en te koesteren, nu en in de toekomst. Vanwege het coronavirus is de tentoonstelling verlengd en te zien tot en met 19 december 2021. Kijk voor actuele informatie op de website.

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/onderduiken-op-de-boerderij-75-jaar-bevrijding