Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Multicultureel festival Beleef de culturen

  • 25-08-2018 tot 25-08-2018
  • Epe

Proeven, luisteren, kijken, doen. Alle zintuigen komen aan bod bij Beleef de culturen, het vernieuwde festival van Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in Epe op zaterdag 25 augustus. Het vroegere streekgerechtenfestival Proef de culturen is uitgebreid met muzikale optredens, workshops en culturele activiteiten dankzij subsidie van Erfgoed Gelderland in het kader van Ieders Museum. Natuurlijk blijft de kennismaking met exotische en inheemse keukens uit andere regio’s in de vorm van proeverijen een belangrijk onderdeel van het festijn, maar daar blijft het niet bij.

Het festival
Beleef de culturen wil de ontmoeting tussen de verschillende culturen van de inwoners van de gemeente Epe stimuleren. Bezoekers kunnen tijdens de proeverij genieten van wereldse klanken en meedoen aan workshops djembé en Afrikaanse dans. Voor kinderen is er een speciale workshop bloemschikken. Er zijn tijdens het festival allerlei producten uit andere culturen te koop. Ook het koor Hooge Noo(d)t uit Overdinkel en het koor Doetmaes met Ierse muziek leveren een muzikale bijdrage.

Demonstratie vroeg-middeleeuwse ijzerwinoven bouwen
Uniek is dit jaar een demonstratie van de bouw van een vroeg-middeleeuws ijzerwinoven door onder meer de werkgroep Geologie en Landschap van de KNNV afdeling Epe-Heerde. Het maakt deel uit van een proces waarmee ijzer uit klappersteen gewonnen wordt. Deze stenen zijn uniek voor deze regio. Op de stookdag, 13 oktober a.s , tijdens de Nationale Archeologiedagen, zal het ijzer daadwerkelijk gewonnen worden. Daar moet de bouw van een leemoven op 25 augustus aan vooraf gaan. Ook op 22 september wordt verder gebouwd aan de oven.

Toegangsprijs
De toegangsprijs voor Beleef de culturen bedraagt inclusief museumbezoek € 2,50. Rond de boerderij kunnen streekgerechten geproefd worden in ruil voor munten. Deze munten kosten € 1 en zijn op het terrein verkrijgbaar.
Via Vluchtelingenwerk Oost-Nederland Epe zijn statushouders betrokken als deelnemers en bezoekers van Beleef de culturen. Voor hen is bezoek aan het festival gratis.
Het multiculturele evenement aan de Ledderweg 11 in Epe/Zuuk gaat op zaterdag 25 augustus om 10.30 uur van start en eindigt om 16.30 uur.

 

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/multicultureel-festival-beleef-de-culturen