Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Lezing: Een verborgen verleden

  • 11-02-2020 tot 11-02-2020
  • Ermelo

Harderwijker Anton Daniëls doet al geruime tijd onderzoek naar de Joodse geschiedenis in zijn stad. Het verhaal over het gezin van Retje en Hartog Beem maakte zeker diepe indruk op hem. Des te meer toen hij tijdens zijn speurtocht in contact kwam met mensen die hem veel over het leven van Hartog (1892-1987) en Retje (1896-1976) konden vertellen.

Ze verhaalden over hun kennismaking in Den Helder, de loopbaan van Hartog als leraar en rector, de onderduikperiode in Friesland en het verlies van hun drie kinderen, Salo, Eva en Bram. Ook kwam Daniëls interessante informatie te weten over de inzet van Hartog voor het vroegere Joodse leven en zijn niet aflatende ijver voor het herstel van het West-Jiddisj.

Lezing

In deze lezing zal Anton Daniëls met behulp van fotomateriaal een beeld schetsen van het leven van dit bijzondere Joodse gezin.

Kom langs op dinsdag 11 februari en verdiep je in het tragische levensverhaal van het gezin Beem dat, net als vele andere gezinnen uit de Joodse gemeenschap, door de Tweede Wereldoorlog uiteenviel.

Praktische informatie

Waar: Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24, Ermelo

Hoelaat: Inloop 19:30 uur, start 20:00 uur

Toegangsprijs: vrijwillige bijdrage, neem uw museumkaart mee! Bijdrage voor koffie/thee

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/een-verborgen-verleden