Schijnwerpers!

Cultuur en erfgoed op de Noord-Veluwe verdient het om in de schijnwerpers te staan. Het Cultuur- en Erfgoedpact maakt zich hier sterk voor!

Bekijk meer

Korte films over razzia van Putten in première

  • 01-10-2020 tot 02-10-2020
  • Putten

Erfgoed Gelderland presenteert in samenwerking met Verhaal van Putten en WO2GLD een driedelige filmserie over de razzia van Putten. In drie korte filmpjes vertellen (oud-)inwoners van Putten over hun herinneringen aan de Puttense razzia van 1944.

De video’s

De video’s gaan op donderdag 1 oktober en vrijdag 2 oktober – de dagen dat de razzia jaarlijks in Putten wordt herdacht – online op het Youtube-kanaal van Erfgoed Gelderland. Voor het project Verhaal van Putten deelden (oud)-inwoners van Putten hun herinneringen aan het leven in Putten in de twintigste eeuw. Door Erfgoed Gelderland opgeleide verhalenvangers gingen bij hen langs om de herinneringen vast te leggen door middel van interviews. De opgenomen interviews vormen de basis voor veel van de verhalen op Verhaal van Putten. De opnames worden bewaard in het Gemeentearchief Putten. De (beeld)opnames bleken een mooie bron voor korte films over de razzia.

76 jaar later

In de eerste film, van ongeveer drie minuten, staat de kerkdienst van 1 oktober 1944 centraal. De tweede aflevering gaat het over de razzia in het dorp. Deel drie verhaalt over het wegvoeren van de 659 mannen en het in brand steken van ruim 100 huizen. Bijna 76 jaar later zijn de verhalen van deze ooggetuigen een blijvende herinnering aan de razzia van Putten. De eerste film is nu al te bekijken. De laatste twee filmpjes gaan in première op de dagen dat deze geschiedenis zich 76 jaar geleden afspeelde in Putten:

Persoonlijke herinneringen

Met hulp van Stichting WO2GLD zijn de verhalen van de ooggetuigen door Erfgoed Gelderland tot een drietal korte films gesmeed. De films geven een extra dimensie aan het grote verhaal van de razzia als historische gebeurtenis, zoals dat gedetailleerd is vastgelegd door Stichting Oktober 44. Hoe was het in de kerk, waar de mensen eerst hoorden dat er iets mis was? Hoe verliep de interactie met Duitse soldaten? Hoe was het om vrienden en familie weggevoerd zien worden, met dan nog onbekende bestemming? De films geven een inkijk in de persoonlijke herinnering aan deze oktoberdagen.

Razzia van Putten

De razzia van Putten – in 2019 vond de 75-jarige herdenking plaats – is in een groot deel van de interviews onderwerp van gesprek. Veel geïnterviewden hebben het zien gebeuren, zijn familie kwijtgeraakt, of merkten anderszins dat zowel hun leven als dat van familie en dorpsgenoten door deze gebeurtenis ingrijpend was veranderd. “Deze verhalen moeten we blijven vertellen, nu en in de toekomst”, aldus de initiatiefnemers van de films.

Met dank aan de verhalenvangers, Stichting WO2GLD, gemeente Putten, Erfgoed Gelderland en, bovenal, de vertellers.

 

Bron: https://mijngelderland.nl/actueel/korte-films-over-razzia-van-putten-in-première